Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Ο νέος διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας έχει πάθος με τα γιοτ και επισκέφθηκε την Ελλάδα ζητώντας 300 λιμουζίνες

Με μια ξαφνική -φαινομενικά τουλάχιστον – κίνηση, αλλά ενδεχομένως προσεκτικά σχεδιασμένη, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν διόρισε διάδοχο του θρόνου τον 31 ετών γιο του, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο νεαρός πρίγκιπας αντικατέστησε στη σειρά διαδοχής τον ανιψιό του γηραιού βασιλιά, Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ, ο οποίος φαίνεται να περνά στο περιθώριο.

Η αλλαγή στη διαδοχή ανακοινώθηκε με βασιλικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο ο ανιψιός και μέχρι πρότινος διάδοχος απομακρύνεται κι από τα καθήκοντά του ως υπουργός Εσωτερικών. Από την άλλη, ο γιος του βασιλιά και νέος διάδοχος διατηρεί τον ρόλο του ως υπουργός Άμυνας και παίρνει επιπλέον το χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Η είδηση προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στο κατεστημένο της χώρας, το οποίο έβλεπε μεν το… προφίλ του Μπιν Σαλμάν να διαφημίζεται, αλλά δεν θεωρούσε ότι ο Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ θα έχανε τη θέση του. Το βασιλικό διάταγμα βέβαια απλά επισημοποιεί εξουσίες που ο Μπιν Σαλμάν είχε αρχίσει να αποκτά με γοργούς ρυθμούς από τη στιγμή που ο 81 ετών πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο το 2015. Από τότε ο πρίγκιπας ξεκίνησε να χτίζει προσεκτικά την εικόνα ενός φέρελπι ηγέτη που απευθύνεται στη νεολαία και οραματίζεται την στροφή της χώρας σε μια πιο μοντέρνα και φιλελεύθερη κατεύθυνση.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο 81χρονος βασιλιάς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για τη Σαουδική Αραβία: να κυβερνάται από έναν εξαιρετικά νεαρό ηγέτη μιας και οι μονάρχες της χώρας βασιλεύουν σε ηλικίες άνω των 70 ετών!

Ο αγαπημένος γιος του πατέρα που δεν έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1985 και είναι ο μεγαλύτερος γιος της τρίτης συζύγου του σημερινού βασιλιά Σαλμάν. Λέγεται ότι ο αγαπημένος γιος του πατέρα του καθώς σε αυτόν έβλεπε τον εαυτό του.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αδέλφια του, ο πρίγκιπας έζησε στη Σαουδική Αραβία καθώς μετά την αποφοίτησή του από το ιδιωτικό σχολείο που πήγαινε, δεν θέλησε να σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής. Αντίθετα, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Σαούντ στο Ριάντ όπου σπούδασε νομικά. Ίσως γι’ αυτό δεν μιλάει άπταιστα αγγλικά (αν και φαίνεται να κατανοεί άπταιστα τη γλώσσα) και προτιμά να εκφράζεται στη μητρική του διάλεκτο. Οι επιδόσεις του ως φοιτητής ήταν καλές αφού αποφοίτησε τέταρτος στην τάξη του.

«Δεν είμαι εγκληματίας για να δώσω αποτυπώματα»

Ένα περιστατικό που καταδεικνύει το υψηλό αίσθημα περηφάνιας που τον διέκρινε είναι αυτό που συνέβη το 2007, όταν ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφτηκε το σπίτι του μετέπειτα βασιλιά Σαλμάν. Ο Σαουδάραβας ζήτησε τη βοήθειά του για να επιταχυνθεί η αυστηρή και χρονοβόρα έκδοση βίζας  που χρειαζόταν η σύζυγός του ώστε να επισκεφτεί έναν γιατρό. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αμερικανού διπλωμάτη, αν και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν πρόθυμα να υπομείνουν την γραφειοκρατική διαδικασία, «ο γιος του, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, αρνήθηκε να πάει στην αμερικανική πρεσβεία για να δώσει αποτυπώματα “λες και ήταν εγκληματίας”».

Αγάπη για το μπριτζ και… την Μάργκαρετ Θάτσερ

Ένας άλλος πρίγκιπας της ίδιας ηλικίας είχε από τη μεριά του δηλώσει στους New York Times ότι τον γνώρισε όταν πήγαιναν στο Λύκειο. Θυμάται έναν συνηθισμένο νεαρό που δεν ξεχώριζε από το πλήθος. Του άρεσε να παίζει μπριτζ και θαύμαζε την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ενδεχομένως αυτό να άλλαξε όσο ο πρίγκιπας μεγάλωνε καθώς κάποια στιγμή απέκτησε τη φήμη του άπληστου, όπως μαρτυρούν άνθρωποι του βασιλικού περιβάλλοντος. Σαουδάραβες έχουν να διηγηθούν ιστορίες για επιθετικά οικονομικά ντιλ που έκανε και για την αγάπη του για τα μεγάλα και πολυτελή γιοτ, όπου θα μπορούσε να διασκεδάζει με τους φίλους του.

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ εν μια νυκτί για το πάθος του!

Ενδεικτικό της «τρέλας» για τα σκάφη είναι πως αν και ήδη διέθετε ένα μήκους 79 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ (ονόματι Pegasus), το 2015 κι ενώ απολάμβανε τις διακοπές του στη νότια Γαλλία, είδε ένα από τα μεγαλύτερα σούπερ-γιοτ του κόσμου να πλέει στα ανοιχτά.

Το «Serene» άνηκε στον ρώσο μεγιστάνα της βότκας, Yuri Scheffler. Ο Μπιν Σαλμάν δεν μπορούσε να αντισταθεί και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να το αγοράσει άμεσα, προσφέροντας 500 εκατ. ευρώ!

Η συμφωνία κλείστηκε μέσα σε λίγες ώρες και το βράδυ της ίδιας μέρας έβρισκε τον πρίγκιπα να απολαμβάνει τις ανέσεις του νέου του αποκτήματος! Το μήκος του ξεπερνά τα 133 μέτρα κάτι που το τοποθετεί στη λίστα με τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σκάφη στον κόσμο και αντίστοιχες είναι φυσικά οι πολυτέλειες που προσφέρει.

Η άνοδος στην εξουσία και η πρώτη κίνηση ως υπουργός Άμυνας

Το 2009, ο Μοχάμεντ διορίζεται  ειδικός σύμβουλος του πατέρα του που τότε υπηρετούσε σαν κυβερνήτης του Ριάντ. Η άνοδός του στην εξουσία ξεκινά το 2013 οπότε και αναλαμβάνει υψηλόβαθμο αξίωμα στο βαθμό του υπουργού. Δύο χρόνια  αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015, ο βασιλιά Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ πεθαίνει και ο πατέρας του πρίγκιπα  γίνεται βασιλιάς σε ηλικία 79 ετών.

Σχεδόν αμέσως μετά την άνοδό του στο  θρόνο, λαμβάνει δύο σημαντικές αποφάσεις που προκαλούν έκπληξη στους γνωρίζοντες των εσωτερικών του βασιλείου: Τοποθετεί τον γιο του στη θέση του υπουργού Άμυνας και ορίζει τον Μπιν Ναγιέφ διάδοχο.

Η πρώτη κίνηση του μόλις 29 ετών υπουργού Άμυνας και αγνώστου μέχρι τότε στους περισσότερους συμμάχους της χώρας, είναι να εκκινήσει μια στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι. Η επέμβαση δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα μέχρι και σήμερα, αλλά αντιθέτως η Σαουδική Αραβία και οι συμμαχικές της χώρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες από τη διεθνή κοινότητα για την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

«Μπορούμε να εκδιώξουμε σε μερικές ημέρες τους Χούτι και τον σύμμαχό τους (τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ), αλλά το κόστος θα ήταν χιλιάδες νεκροί μεταξύ των στρατιωτών μας και ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων θα ήταν πολύ αυξημένος», είχε σχολιάσει ο πρίγκιπας Μοχάμεντ τον Μάιο του 2017, προσθέτοντας βέβαια πως «ένας μακροχρόνιος πόλεμος είναι προς όφελός μας».

Στρατός από συμβούλους, image-makers και… ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους

Την ώρα που ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται, ο υπουργός Άμυνας ξεκινά να χτίζει τη δημόσια εικόνα του, προσλαμβάνοντας στρατιές ξένων συμβούλων και image-makers. Η οικογένειά του έχει υπό την ιδιοκτησία της πολλές εφημερίδες οι οποίες καλύπτουν σχολαστικά το έργο του ενώ δημοσιογράφοι συνοδεύουν τον πρίγκιπα στα ταξίδια του στο εξωτερικό και πληρώνονται 100.000 δολάρια για… τις υπηρεσίες τους.

Σταδιακά διαμορφώνεται η εικόνα ενός σκληρά εργαζόμενου ηγέτη που έχει περισσότερο το στυλ μοντέρνου επιχειρηματία αντί αυτό του παραδοσιακού ηγεμόνα. Ο Μπιν Σαλμάν περιοδεύει τις πρωτεύουσες του κόσμου, συναντά ξένους ηγέτες , συνομιλεί με δημοσιογράφους και φωτογραφίζεται με τον δημιουργό του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο πρέσβης του νέου προσώπου που οραματίζεται για τη χώρα του.

Παίζει Μπετόβεν στο σπίτι του αμερικανού υπ. Εξωτερικών

Ο πρίγκιπας γίνεται ο σύνδεσμός της Σαουδικής Αραβίας με την Ουάσινγκτον. Φιλοξενείται αρκετές φορές στο σπίτι του υπ. Εξωτερικών επί Ομπάμα, Τζον Κέρι. Τον Ιούνιο του 2015 «σπάει» το Ραμαζάνι για να δειπνήσει μαζί του, ενώ μια  συνάντηση τον Σεπτέμβριο καταλήγει με τον πρίγκιπα να παίζει… Μπετόβεν στο πιάνο του αμερικανού υπουργού.

Το «Όραμα 2030»: Απεξάρτηση από το πετρέλαιο και ιδιωτικοποιήσεις

Το σχέδιο του για το μέλλον του βασιλείου θα διατυπωθεί αναλυτικά στο «Όραμα 2030», ένα τεράστιο πλάνο με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, το οποίο αποκαλύπτεται τον Απρίλιο του 2016.

Το «Όραμα» στοχεύει στο μετασχηματισμό της ζωής στη Σαουδική Αραβία με σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο, αύξηση της εργασίας, σημαντικές βελτιώσεις σε εκπαίδευση και υγεία. Προβλέπει ακόμη και την πώληση μεριδίου της Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας που πιστεύεται ότι είναι και η μεγαλύτερης αξίας στον κόσμο!

Αναβάθμιση της ζωής της νεολαίας και δικαίωμα οδήγησης στις γυναίκες

Στο σχεδιασμό του πρίγκιπα βρίσκεται και η αναβάθμιση της ζωής της νεολαίας, ειδικά στον τομέα της διασκέδασης, με τη δημιουργία κινηματογράφων, μουσείων, ακόμη και σόου πάλης ή αγώνες monster truck. Σε μια βασιλεία του Μπιν Σαλμάν, εκτιμάται ότι θα δοθεί στις γυναίκες το δικαίωμα να οδηγούν, ενώ οι θρησκευτικές πρακτικές θα περιοριστούν.

«Μιλά τη γλώσσα των νέων και θα κάνει πραγματικότητα τα όνειρά τους». «Η Σαουδική Αραβία κατηγορείται ότι είναι πολύ γερασμένη, πολύ αργή και πολύ οπισθοδρομική. Πλέον έχουμε κάποιον που προχωρά μπροστά και αλλάζει τη χώρα. Πρέπει να του δώσουμε χώρο να ελιχθεί», δήλωσε αξιωματούχος στην Washington Post. Το όραμά του για ανανέωση της Σαουδικής Αραβίας αποτυπώνεται στον θαυμασμό -ή ακόμη και ζήλια- που τρέφει για τον γειτονικό και πιο μοντέρνο και προοδευτικό γείτονά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κι ενώ αρκετοί και ιδιαίτερα οι νέοι ταυτίζονται με το σχέδιο του νέου διαδόχου, άλλοι φοβούνται για κινήσεις υψηλού ρίσκου που ίσως προκαλέσουν αποσταθεροποίηση με την τόση γρήγορη αλλαγή.

«Μιλά τη γλώσσα των νέων», τονίζει ένας αξιωματούχος του Ριάντ, κάτι που φαίνεται να αποδέχονται ακόμη και οι πολέμιοι του. Ένας δημοσιογράφος σε επικριτικό προς τον πρίγκιπα άρθρο, παραδέχτηκε ότι η δημοφιλία του οφείλεται σε μια «έντονη επιθυμία για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις» και στην ελπίδα ότι «θα κάνει πραγματικότητα τα όνειρα των νέων».

Δολοφονία Κασόγκι

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2017 είχε απειλήσει να δολοφονήσει τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι που τελικά δολοφονήθηκε σε προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συζήτησής του με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, τον Τούρκι Αλ Νταχίλ ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας είχε πει πως ήθελε να σκοτώσει τον δημοσιογράφο.

Πιο συγκεκριμένα ο μπιν Σαλμάν είχε αναφέρει πως δεν θα δίσταζε να του ρίξει μία σφαίρα στο κεφάλι αν ο Κασόγκι συνέχιζε να επικρίνει τον τρόπο διακυβέρνησης του μουσουλμανικού Εμιράτου. Πράγματι στις 2 Οκτωβρίου 2018, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από Σαουδάραβες πράκτορες, που μετέβησαν στην Τουρκία για τον σκοπό αυτό. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του επέκρινε τις αποφάσεις του Ριάντ και συνεργαζόταν με την εφημερίδα The Washington Post, αφού ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Επίσκεψη στην Ελλάδα με 300 λιμουζίνες

Η επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας. Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Σαουδαραβικής πλευράς για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα όπως τονίζει ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που συνοδεύεται από πολυπληθή κυβερνητική και επιχειρηματική αντιπροσωπεία.

Ο πρωθυπουργός στον διάλογο του με τον Πρίγκιπα έδωσε έμφαση στην ανάγκη για να επιβεβαιωθούν οι συμφωνίες των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας. Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ηγέτης επέμεινε και εκείνος στην ιστορική ευκαιρία που έχουν οι δυο χώρες για να τονώσουν τις σχέσεις τους.

Πριν έρθει στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία του ζήτησε 300 λιμουζίνες για τις μετακινήσεις τους. Για να βρεθούν ζητήθηκαν και από γειτονικές χώρες αφού η Ελλάδα δεν διέθετε τόσες. Επίσης κλείστηκε ένα ολόκληρο ξενοδοχείο για εκείνον και την συνοδεία του, ενώ εντύπωση έκανε το γεγονός πως επισκέφθηκε την Ακρόπολη νύχτα υπό τον φόβο επίθεσης.

Σχετικά άρθρα