Οδηγός για τα αλλεργιογόνα. Ποια είναι και πώς μπορείς να προφυλαχθείς;

Η γύρη των ανθέων, η κίτρινη σκόνη που βλέπουμε την άνοιξη τριγύρω, σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια την εισπνέουμε.

Γράφει η παθολόγος Ειρήνη Σταματάκη

Η γύρη αυτή προκαλεί ελαφρά ή και βαρύτερα ενοχλήματα στους ανθρώπους που έχουν αλλεργική προδιάθεση, εμφανίζουν καταρροή, φτέρνισμα, δηλ. ρινίτιδα ή ακόμη άσθμα, επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια), εξάνθημα και πολύ σπάνια αναφυλαξία.

Υπάρχουν εκτός της αλλεργίας στη γύρη σε  πολλά φυτά και πολλά άλλα είδη αλλεργιών, που οφείλονται σε πολλά άλλα αίτια, δηλαδή σε πολλά άλλα αλλεργιογόνα. Αλλεργιογόνες ουσίες είναι:

Τσιμπήματα εντόμων, όπως κουνούπια και μέλισσες 

Τις περισσότερες φορές αισθάνεται ο ασθενής ήπιο κνησμό τοπικά στο σημείο του τσιμπήματος, ίσως και ένα μικρό ερύθημα (κοκκίνισμα). Εκτός των τοπικών αντιδράσεων εμφανίζουν σπάνια ευτυχώς επικίνδυνες καταστάσεις για την ζωή τους, όπως είναι η αναφυλαξία.

Καθημερινές ουσίες όπως φάρμακα και τροφές

Διάφορες τροφές, φαρμακευτικές ουσίες, φυτοφάρμακα, καλλυντικά, απορρυπαντικά, αντιηλιακά ακόμη και οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν, κυρίως δερματικές εκδηλώσεις, διάφορα εξανθήματα, μεγάλο κνησμό (φαγούρα) και οιδήματα, δηλαδή πρήξιμο βλεφάρων προσώπου και σώματος. Σε σπανιότερες περιπτώσεις οδηγούν και αυτές οι αλλεργικές καταστάσεις και σε βαριές αναφυλαξίες με κίνδυνο της ζωής μας.

Αεροαλλεργιογόνα, όπως η γύρη των λουλουδιών και η σκόνη

Υπάρχουν επίσης τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, τα αεροαλλεργιογόνα, όπως η γύρη των λουλουδιών, η σκόνη, στην ύπαιθρο, το σπίτι μας, το γραφείο και παντού.  Σε αυτή την ομάδα ανήκουν και οι αλλεργίες από το τρίχωμα της γάτας, του σκύλου, οι μύκητες (δηλαδή σπόροι των μυκήτων), που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, οσμές (μυρουδιές) από διάφορες κολόνιες, αρώματα, πτητικές ουσίες, βιομηχανικά και χημικά προϊόντα, που αιωρούνται τριγύρω μας.

Όταν λοιπόν, εισπνέουμε αυτές τις ουσίες και έχουμε την προδιάθεση σε αλλεργίες, εκδηλώνεται αλλεργική αντίδραση, στα μάτια (επιπεφυκίτιδα), μύτη (ρινίτιδα), πνεύμονα (άσθμα), οίδημα προσώπου, βλεφάρων, πολλών τύπων εξανθήματα και σπάνια ευτυχώς αναφυλαξία.

Το… πράσινο

Το περδικάκι (παριστάρια), το  αγριόχορτο, το γρασίδι από πολύ νωρίς την άνοιξη είναι πολύ διαδεδομένα στους κήπους, στα λιβάδια, στους αγρούς, στους δρόμους, τις αποχετεύσεις, τα συναντούμε παντού και καθημερινά. Μόνον όταν αποξηραθούν, δηλ. τους θερινούς μήνες είναι πιο ακίνδυνα και δεν οδηγούν σε σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις.

Και αυτά τα αλλεργιογόνα οδηγούν σε επιπεφυκίτιδα, αλλεργικές ρινίτιδες, άσθμα και διάφορα εξανθήματα σπανιότερα και σε αναφυλαξίες. Επιπλέον, εμφανίζουν τα αλλεργικά άτομα αλλεργία στο πεύκο, στην ελιά, και σε άλλα φυτά. Αρκετές αλλεργίες της άνοιξης οφείλονται σε διάφορα έντομα, όπως κουνούπια, σφήγγες και μέλισσες. Την άνοιξη υπάρχουν επίσης, κάποιες εξάρσεις ιογενών λοιμώξεων, όπως το φθινόπωρο.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;

Έτσι τα συμπτώματα των ασθενών με αλλεργικές καταστάσεις μπερδεύουν γιατρούς και τους ίδιους τους ασθενείς, διότι μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Τα συμπτώματα, που εμφανίζονται σε απλές αλλεργικές καταστάσεις με τα συμπτώματα των ιώσεων, στο αρχικό στάδιο κυρίως, μοιάζουν μεταξύ τους.

Για τις αλλεργίες, που οφείλονται σε τρόφιμα προσέχουμε πολύ να μην μπερδεύουμε διάφορες τροφές όπως ψάρι με τυρί ή θαλασσινά (γαρίδες, αστακό, καραβίδες, χταπόδι, καλαμάρι, μύδια) με τυρί, ενώ για όλων των ειδών τις αλλεργίες ο σημαντικότερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών είναι η πρόληψη!

Προλαμβάνοντας, τις πιθανές αλλεργίες προλαμβάνουμε δυσάρεστες, ίσως και πολύ επικίνδυνες, σοβαρές για μας, καταστάσεις. Για να αποφύγουμε απλές μορφές, αλλά και  μέχρι και σπάνια θανατηφόρες αλλεργικές καταστάσεις πρέπει να αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα, δηλαδή τις ουσίες που ξέρουμε ότι είμαστε αλλεργικοί.

allergia

Δρ. Ειρήνη Ε. Οικονόμου – Σταματάκη
Ειδικός Παθολόγος – Καρδιολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Βερολίνου
Διπλωματούχος Ψυχολόγος
Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αλλεργίες της άνοιξης; Οι 3 πιο συνηθισμένες και η θεραπειά τους!

Ισχύει ότι όσο μεγαλώνουμε, οι αλλεργίες εξασθενούν και «φεύγουν»;

Σχετικά άρθρα