Μελιτζάνες φούρνου

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου (<a href="http://www.nutrimed.gr">www.nutrimed.gr</a>)</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά για 4 μερίδες</strong></span><br /><span style="font-size: small;">• 2 κ. γλυκού ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">• 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες</span><br /><span style="font-size: small;">• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span><br /><span style="font-size: small;">• 2 φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη</span><br /><span style="font-size: small;">• ½ φλ. ζωμό κότας σπιτικό ή κονσέρβας</span><br /><span style="font-size: small;">• από 1 κ. γλυκού βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη</span><br /><span style="font-size: small;">• ¼ κ. γλυκού αλάτι και ¼ κ. γλυκού μαύρο πιπέρι</span><br /><span style="font-size: small;">• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα</span><br /><span style="font-size: small;">• 1/3 φλ. παρμεζάνα ξυσμένη (40 γρ.)</span><br /><span style="font-size: small;">• 1 μεγάλη μελιτζάνα (800 γρ.) κομμένη σε λεπτές φέτες</span><br /><span style="font-size: small;">• ½ φλ. μοτσαρέλα ημίπαχη</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Εκτέλεση:</strong></span><br /><span style="font-size: small;">Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε 1 κουταλάκι γλυκού λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 6-8 λεπτά. Ρίχνετε ντομάτα, ζωμό κότας, βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε, χωρίς καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.</span><br /><span style="font-size: small;">Ανακατεύετε σε μπολ τα χτυπημένα αυγά με 2 κουταλάκια παρμεζάνα. Βουτάτε τη μελιτζάνα στο μείγμα του αυγού.</span><br /><span style="font-size: small;">Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρετε τη μελιτζάνα ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Τοποθετείστε τις έτοιμες μελιτζάνες σε μία πιατέλα.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Ρίχνετε το ¼ από το μείγμα ντομάτας σε ένα πυρέξ. Τοποθετείτε από πάνω τις μελιτζάνες και τις περιχύνετε με το ¼ της σάλτσας και το 1/3 της μοτσαρέλας και της παρμεζάνας. Επαναλάβετε τις στρώσεις. Σκεπάζετε και ψήνετε για 50 λεπτά στους 180°.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΙΔΑΣ:</strong></span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Θερμίδες</strong>: 236 |  <strong>Πρωτεΐνες</strong>: 13 γρ. |  <strong>Υδατάνθρακες</strong>: 22 γρ. εκ των οποίων φυτικές ίνες: 7 γρ. |   <strong>Λίπη</strong>: 12 γρ. |  <strong>Βιταμίνη Β6</strong>: 0,36 mg</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Διατροφική αξιολόγηση:</strong></span><br /><br /><em><span style="font-size: small;">Η σημερινή συνταγή είναι μία πολύ γευστική επιλογή για κύριο πιάτο. Συνεισφέρει μία μερίδα λαχανικών, από τις 5 φρέσκων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες, οι οποίες είναι προϊόντα εποχής.</span></em><br /><br /><span style="font-size: small;">Όπως φαίνεται στη θρεπτική ανάλυση, μία μερίδα προσφέρει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες δεν πέπτονται ούτε απορροφώνται από τον οργανισμό, οπότε δεν αποδίδουν ενέργεια. Χρησιμεύουν όμως στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού και γι’ αυτό <strong>συστήνονται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.</strong> Επίσης, οι φυτικές ίνες συμβάλουν στη θεραπεία του διαβήτη, λόγω του γεγονότος ότι εξομαλύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, με κυριότερο τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ιδιότητα που προστίθεται στην αντιοξειδωτική δράση των ανθοκυανινών, δηλαδή των φλαβονοειδών που περιέχονται στη μελιτζάνα. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες των λαχανικών συστήνονται για την πρόληψη της υπέρτασης και των εγκεφαλικών επεισοδίων και για την προστασία έναντι του πεπτικού έλκους.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Από την άλλη, κυρίως οι <strong>μελιτζάνες συνεισφέρουν σημαντικό ποσό βιταμίνης Β6</strong>, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό ενός συνενζύμου απαραίτητου για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και διαφόρων αμινοξέων, καθώς και για τη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, της αίμης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τέλος, των νουκλεϊκών οξέων, που αποτελούν το γενετικό υλικό.</span><br /><span style="font-size: small;"> </span></p>

Σχετικά άρθρα