Τροφική δηλητηρίαση: συμβουλές για διακοπές χωρίς απρόοπτα

<p style="text-align: left;"><strong><span style="font-size: small;"><strong><span>Από την Ειρήνη Σταματάκη, </span><span>Παθολόγος – Καρδιολόγος </span></strong><br /></span></strong></p>
<p style="text-align: center;"><strong><span style="font-size: small;"><br /></span></strong></p>
<p style="text-align: center;"><strong><span style="font-size: small;">ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΡΟΟΠΤΑ</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Γ</span></strong><span style="font-size: small;"><strong>ια να έχουμε διακοπές χωρίς απρόοπτα θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:</strong> Η τροφική δηλητηρίαση, στην απλή της μορφή, είναι συχνό δυσάρεστο και σπανιότερα, επικίνδυνο γεγονός. Η δηλητηρίαση προκαλείται τυχαία από ουσίες της καθημερινής μας χρήσης, που δρουν ως τοξικές ουσίες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Δηλητήριο ή τοξίνη είναι η ουσία</strong>, η οποία όταν εισαχθεί στον οργανισμό μας σε αρκετή ποσότητα, θα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή χρόνια βλάβη. Μια τοξική ουσία, το δηλητήριο μπορεί να εισαχθεί στον οργανισμό μας με οποιοδήποτε τρόπο, π.χ. δια της εισπνοής, της κατάποσης, της απορρόφησης (από ενέσιμα, δια του δέρματος, από τσίμπημα, δάγκωμα και από έγκαυμα χημικών ουσιών). Δια μέσω του αίματος μεταφέρεται γρήγορα στα ζωτικά όργανα ή εισάγεται στους ιστούς.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται λοιπόν από μολυσμένη τροφή, από βακτηρίδια, τοξίνες, που περιέχουν οι τροφές. Τα συχνότερα βακτηρίδια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση είναι η σαλμονέλα (από πουλερικά, κρέας), ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος κ.α.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Εκτός από τις τροφές που προκαλούν την τροφική δηλητηρίαση,</strong> άλλες αιτίες δηλητηρίασης είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνευματωδών ποτών και ναρκωτικών ουσιών. Το οινόπνευμα προκαλεί σε μεγάλες ποσότητες καταστολή των λειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε μικρές ποσότητες παρατηρείται μια ελαφρά, συχνά ευχάριστη αλλαγή της διάθεσής μας. </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Όταν όμως, με το ποτό υπερβάλλουμε, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, εισρόφησης μετά από εμετό. Τέλος, κινδυνεύει ο πάσχων να χάσει τις αισθήσεις του. Διάφορα φυτά, όπως π.χ. τα δηλητηριώδη μανιτάρια, ακόμα και κάποιοι δηλητηριώδεις θάμνοι, προκαλούν επίσης επικίνδυνες δηλητηριάσεις. Ανάλογα με το αίτιο, την ποσότητα της τοξικής ουσίας, τον τρόπο λήψης είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης και η θεραπεία που ακολουθείται. </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο εμετός και συχνά η εισρόφηση. Οι τοξίνες από τροφές προκαλούν εκτός από εμετό, κοιλιακά άλγη, διάρροιες, πυρετό, τοπικές βλάβες στους βλεννογόνους του πεπτικού συστήματος, μεγαλύτερες βλάβες στο συκώτι (ηπατική ανεπάρκεια), στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια), στον εγκέφαλο (σύγχυση, σπασμούς, απώλεια αισθήσεων), τοπικές βλάβες (εγκαύματα), αφυδάτωση, πονοκεφάλους, ναυτία, καταβολή δυνάμεων και λιποθυμία. Σε κάθε περίπτωση δηλητηριάσεως ζητάμε τη βοήθεια του γιατρού, εκτός ελαχίστων απλών περιπτώσεων ή μεταφέρουμε τον ασθενή στο Νοσοκομείο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Το βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης</strong> είναι οι πληροφορίες που θα δοθούν στο γιατρό, είτε από τον ίδιο τον ασθενή, εάν έχει τις αισθήσεις του, είτε από άτομα του περιβάλλοντος και της παρέας του, για τον τρόπο, το αίτιο, το είδος και το χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων. Ο πάσχων από απλές μορφές δηλητηρίασης τις αντιμετωπίζει συνήθως μόνος του. Βαρύτερες μορφές σίγουρα απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Σπανιότερα οδηγείται ο ασθενής στο Νοσοκομείο, για να αποφευχθούν δυσάρεστες, μέχρι πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Πως αντιμετωπίζουμε μια τροφική δηλητηρίαση.</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Προσπαθούμε</strong> κατ’ αρχήν να μάθουμε τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Πότε ακριβώς</strong> εμφανίστηκαν τα συμπτώματα. Ανάλογα με το αίτιο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες ή μετά από ημέρες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Ενημερώνουμε</strong> το γιατρό μας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Συμβουλευόμαστε</strong> τον γιατρό μας με την έναρξη των συμπτωμάτων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Εάν ο γιατρός μας το</strong> συμβουλέψει παίρνουμε αντιεμετικά και σπανιότερα αντιβιοτικά φάρμακα. Ο γιατρός θα μας πει τι θεραπεία θα ακολουθήσουμε και για πόσο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Να προσπαθήσουμε</strong> να πίνουμε αρκετά υγρά, ζεστά ή κρύα, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Κάνουμε αυστηρή</strong> κυρίως αντιδιαρροϊκή δίαιτα, που ο γιατρός θα μας υποδείξει ή απέχουμε για μια ή δυο μέρες από φαγητό.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Παραμένουμε</strong> στο κρεβάτι για λίγο καιρό.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Τηρούμε αυστηρά</strong> τους κανόνες υγιεινής, το βασικότερο από όλα, πλένουμε τα χέρια μας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Διατηρούμε αυστηρά</strong> καθαρούς τους χώρους που διαμένουμε και τους κοινόχρηστους, δημόσιους χώρους.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Αποφεύγουμε χειραψίες</strong>, εναγκαλισμούς, φιλιά και τη χρήση χώρων, αντικειμένων καθημερινής χρήσεως με τον πάσχοντα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Σε περίπτωση αμφιβολιών</strong> ή επιδείνωσης της καταστάσεως του ασθενούς, τον μεταφέρουμε στο Νοσοκομείο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Οι μολυσμένες τροφές</strong> ξεχωρίζουν συνήθως από το χρώμα, τη γεύση, την οσμή.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Κατεψυγμένα τρόφιμα</strong> δεν πρέπει να ξεπαγώνονται πάνω από μια φορά.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Όσα τρόφιμα φυλάσσονται</strong> στο ψυγείο δεν πρέπει να μένουν εκτός για ώρες π.χ. γαλακτοκομικά.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Το κρέας να ψήνεται καλά,</strong> να αποφεύγουμε γενικά τα ωμά κρεατικά.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Αποφεύγουμε πράσινες σαλάτες,</strong> ωμά λαχανικά, που ίσως δεν έχουν πλυθεί σχολαστικά.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Προτιμούμε φρούτα που έχουν πλυθεί</strong> πολύ καλά ή που ξεφλουδίζονται.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Προτιμούμε τα φρέσκα φαγητά,</strong> της ώρας.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Να προσέχουμε την ημερομηνία λήξεως,</strong> όπου αυτό είναι δυνατόν</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Να μην το παρακάνουμε με το φαγητό και το ποτό.</strong> ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ.</span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Δρ. Ειρήνη Ε. Οικονόμου – Σταματάκη                     </strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Ειδικός Παθολόγος – Καρδιολόγος</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Βερολίνου</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Διπλωματούχος Ψυχολόγος</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Νοσοκομείου Metropolitan</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα