Αρχίζει ο διάλογος Βόρειας-Νότιας Κορέας

Η Νότια Κορέα αποδέχθηκε την πρόταση της Βόρειας Κορέας για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για σειρά ανοικτών θεμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, έπειτα από πολύμηνη στρατιωτική ένταση στις σχέσεις τους. Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση “αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενοποίησης, που είναι επιφορτισμένο με τιις σχέσεις της Σεούλ με την Πιονγκγιάνγκ, στην οποία διευκρινίζεται ότι ο τόπος και ο χρόνος των συνομιλιών θα ανακοινωθούν αργότερα, όπως μετέδωσε το Αθηναίκό Πρακτορείο.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από την Επιτροπή του Βορρά για την ειρηνική επανένωση της Κορέας, που είναι επιφορτισμένη με τις σχέσεις με τη Σεούλ, προτείνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων κυρίως ως προς το βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κεσόνγκ και την επανένωση των οικογενειών που χωρίσθηκαν στο τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953.

Η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει έτοιμη να συζητήσει το θέμα της βιομηχανικής ζώνης του Κεσόνγκ, όπου εργάζονταν 50.000 βορειοκορεάτες εργάτες και εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων της Νότιας Κορέας. Η λειτουργία του, κρίσιμη για την εισροή ξένου συναλλάγματος στη Βόρεια Κορέα, διεκόπη στις αρχές Απριλίου από την Πιονγκγιάνγκ, όταν η ηγεσία της Βόρειας Κορέας κλιμάκωνε την ένταση στις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ έπειτα από την τρίτη της πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο που συνοδεύθηκε από τη διατύπωση στρατιωτικών απειλών.

Σχετικά άρθρα