Σπαγγέτι με πέστο αβοκάντο

8 Ιουλίου 2017

Το σπαγγέτι με το πέστο αβοκάντο υπήρξε από τις συνταγές που ξαφνιάζουν πολύ ευχάριστα για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι νοστιμότατη συνταγή με βελούδινη υφή που όμως διαθέτει εναλλαγές (μιλώντας για υφή). Δεύτερον, γιατί μπορεί να σταθεί ως καλοκαιρινή μακαρονάδα, ενώ αν ετοιμασθεί με κοφτά μακαρόνια μπορεί να γίνει μια νόστιμη και δροσερή μακαρονοσαλάτα. Τρίτον, γιατί είναι πρακτική αφού το πέστο μπορεί (και πρέπει) να ετοιμασθεί από νωρίς για να δέσουν οι γεύσεις. Τέταρτον, γιατί είναι μια vegan συνταγή και οι vegan, ως γνωστόν, μας αρέσουν πολύ αφού είναι πρωτίστως ελαφριές. Τέλος, γιατί χαίρεσαι που δημιούργησες κάτι νέο, διαφορετικό και υγιεινό χωρίς να διαθέσεις πολύ χρόνο.

 

ΥΛΙΚΑ

Για το πέστο:

2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
½ μικρό κόκκινο κρεμμύδι
1 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό και ξύσμα από 1 (ακέρωτο) λεμόνι
Χυμό από 1 λάιμ
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο ή ¼ κ.γλ. μπούκοβο (προσαρμόζω την ένταση)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για την μακαρονάδα:

350 γρ. μακαρόνια σπαγγέτι, ολικής άλεσης
1,5 λίτρο σπιτικό ζωμό λαχανικών (ή 3 έτοιμους κύβους λαχανικών + 1,5 λίτρο νερό)
Λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού, για το σερβίρισμα
1 χούφτα ντοματάκια, για το σερβίρισμα
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, για το σερβίρισμα
100 γρ. χονδροαλεσμένα κάσιους (ψημένα, ανάλατα), για το σερβίρισμα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή λίγες νιφάδες μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν, για το σερβίρισμα


ΟΔΗΓΙΕΣ

Τοποθετώ στο μπλέντερ χειρός όλα τα υλικά του πέστο κι αλέθω μέχρι να έχω μια ομοιογενή βελούδινη κρέμα.

Δοκιμάζω την γεύση και διορθώνω προσθέτοντας κάποιο από τα υλικά. (Ιδανικά φτιάχνω το πέστο αβοκάντο 1-2 μέρες νωρίτερα και το διατηρώ στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα.)

Βράζω τα μακαρόνια σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο μέσα στον ζωμό λαχανικών και προσθέτω όσο αλάτι χρειάζεται (θυμάμαι ότι ο έτοιμος κύβος είναι ήδη αλμυρός).

Τα σουρώνω και τα μεταφέρω σε μεγάλο μπολ. Προσθέτω όλο το πέστο αβοκάντο κι ανακατεύω να πάει παντού.

Μεταφέρω τα σπαγγέτι ισομερώς σε τρία πιάτα σερβιρίσματος και γαρνίρω με το ξύσμα λεμονιού, τ’ αλεσμένα κάσιους, τα φύλλα βασιλικού, τα κομμένα ντοματάκια και το μπούκοβο ή πιπέρι. Αν προτιμώ, μπορώ να αλέσω τ’ ολόκληρα κάσιους με τ’ άλλα υλικά του πέστο, αν και γαρνίροντας την με αυτά, η υφή της μακαρονάδας αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ: www.dailycious.gr

Διαβάστε ακόμα:

Φτιάξτε μια υγιεινή μακαρονάδα χωριάτικη!

Ταλιατέλες με γαρίδες, τζίντζερ και σπαράγγια


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ