Αφιερωμένο στην Eva Ekeblad το σημερινό Doodle της Google

10 Ιουλίου 2017

Η Google τιμά την Eva Ekeblad με το σημερινό της Doodle, με αφορμή τα 293 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης γυναίκας που έγινε μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών και μάλιστα σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Η Eva Ekeblad ανακάλυψε την παρασκευή αλευριού και αλκοόλ από τις πατάτες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση κρίσης τροφίμων στη Σουηδία.

 Οι πατάτες είχαν πρωτο-φτάσει στη Σουηδία το 1658, αλλά για έναν αιώνα ήταν διαθέσιμες μόνο για την αριστοκρατία. Πριν τις σημαντικές ανακαλύψεις της Ekeblad, οι πατάτες δεν θεωρούνταν βρώσιμες από τους ανθρώπους, αλλά μονάχα για τα ζώα.

Η Ekeblad προχώρησε στη δική της καλλιέργεια πατάτας και άρχισε να πειραματίζεται με αυτές, έχοντας ακούσει ότι στη Γερμανία χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών. Το 1746, ανακάλυψε ότι από την πατάτα μπορούσε να παραχθεί αλεύρι. Σε ηλικία 24 ετών υπέβαλε τα ευρήματά της στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και έγινε η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή από την Ακαδημία.

Η ανακάλυψη βοήθησε στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης στη χώρα, καθώς υπήρχε έλλειψη δημητριακών, όπως η βρώμη και το κριθάρι, που ήταν απαραίτητα για τα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά της χώρας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ