Από την κούραση δεν έχω στύση. Τι να κάνω;

10 Ιουλίου 2017
Ο Μιχάλης, 30 ετών ρωτά

Έχω σχέση με μια κοπέλα εδώ και 10 μέρες. Μου αρέσει πολύ. Αυτή είναι φοιτήτρια και εγώ έχω επιχείρηση. Όλη μέρα τρέχω και αυτή θέλει να είμαστε συνέχεια μαζί. Δεν έχω κοιμηθεί κανονικά όλες αυτές τις μέρες. Δεν έχω δυνάμεις και συχνά από την κούραση δεν έχω στύση.

Απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη, M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, PgCert. Ειδικής Αγωγής, B.Sc. Ψυχολογίας

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Αρχικά, οι μέρες που αναφέρετε είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να μπορεί να κριθεί το οτιδήποτε. Κατά δεύτερον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και είναι λογικό στο ξεκίνημα μίας σχέσης το ζευγάρι να αποζητά να βρίσκεται μαζί όσο το δυνατόν περισσότερο,  δεν είναι ιδιαιτέρως υγιές να επιβάλλεται η διαρκής συναναστροφή, ούτε και το να είναι αναγκαία σε βαθμό που να μην επιτρέπει χώρο για βασικές προσωπικές ανάγκες, όπως ο επαρκής ύπνος. Όσο σημαντικό είναι το να περνάει χρόνο ένα ζευγάρι μαζί τόσο σημαντικό είναι και ο καθένας να έχει το χώρο του. 

Σχετικά με το θέμα της στύσης που αναφέρετε, δεν μπορεί να γίνει κάποια διάγνωση ούτε μέσω μηνύματος αλλά ούτε με βάση τις συνθήκες που περιγράφετε. Αν παρόλα αυτά, το θέμα είτε προϋπήρχε και σε προηγούμενες σχέσεις/ συνευρέσεις, ανεξάρτητου εξαντλήσεως, είτε συνεχίσει να υπάρχει και μετά από μια εύλογη περίοδο ξεκούρασης, καλό είναι αρχικά να συμβουλευτείτε έναν ανδρολόγο, ώστε να αποκλείσετε πιθανά ιατρικά αιτία. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί ιατρικό υπόβαθρο, ο ανδρολόγος θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. 

Πριν όμως επισκεφτείτε τους ειδικούς, καλό θα είναι να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να πάρει αέρα και να ξεκουραστεί, διότι η εξάντληση έχει διάφορες επιπτώσεις. Και να θυμάστε: για να μπορούμε να φροντίζουμε επαρκώς τους άλλους πρέπει πρώτα να είμαστε εμείς καλά. Με το να προσέχετε τον εαυτό σας, δεν είσαστε εγωιστής, αντιθέτως θα μπορείτε να δώσετε πολύ περισσότερα μέσα στη σχέση σας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ