Φαβοκεφτέδες με «σάλτσα» ρέγκας

12 Ιουλίου 2017

Η φάβα στα καλύτερά της! Αυτοί οι κεφτέδες τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι. Και αν τους βουτήξετε και μέσα στο λαδολέμονο της ρέγκας θα έχετε τον τέλειο μεζέ για το τσίπουρο ή την κρύα ρετσίνα.

Υλικά

200 γρ. φάβα, πλυμένη και στραγγισμένη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
250 γρ. τριμμένη φρυγανιά αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ρέγκας

2 φιλέτα ρέγκας (συσκευασμένα σε κενό αέρος στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
70 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φυλλαράκια από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος

Διαδικασία

Φαβοκεφτέδες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 750 ml νερό και τη φάβα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα, για να λιώσει καλύτερα αλλά και για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να πήξει καλά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να χρυσίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε με το λάδι του στη φάβα. Προσθέτουμε το αυγό, το δυόσμο, το μαϊντανό, τον ξερό κόλιανδρο, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε τη φάβα σε μικρά μπαλάκια, περίπου 20 - 22 κεφτεδάκια, και τα περνάμε από το αλεύρι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους φαβοκεφτέδες σε δόσεις, για περίπου 2 - 3 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν. Στρώνουμε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε τους κεφτέδες να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

«Σάλτσα»: Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα ρέγκας και τα βάζουμε σε ένα μέτριο μπολ. Σε ένα άλλο μικρό μπολ βάζουμε το λάδι, το λεμόνι, το μαϊντανό και το δυόσμο, και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη ρέγκα, ανακατεύουμε με το πιρούνι να αναμειχθούν τα υλικά και συνοδεύουμε με το ιδιότυπο αυτό μείγμα τα φαβοκεφτεδάκια.

Στο ποτήρι μας ένα τσίπουρο. Εναλλακτικά, μια δυνατή ρετσίνα.

Κείμενο: Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr

Διαβάστε ακόμα: 

Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και βασιλικό σε 10'!


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
akis3 adTechParam +43397+180639+54 - adTechUnit 6
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φθινοπωρινή κατάθλιψη: Όταν ο καιρός μας ρίχνει την ψυχολογία
Ο καιρός αλλάζει, η θερμοκρασία γίνεται...
Αποκωδικοποιώντας την αγκαλιά...
Όταν βλέπω ανθρώπους να αγκαλιάζονται...