Ο άνθρωπος «μαγνητίζει» την ελονοσία

Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στη Βρετανία. Διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα με ελονοσία κουνούπια έλκονται περισσότερο από την ανθρώπινη οσμή (και κατ’ επέκταση μας επιτίθενται) από εκείνα που δεν κουβαλάνε το παράσιτο της ασθένειας.

Η στρατηγική

Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM). Πιθανολογούν ότι το παράσιτο της ελονοσίας κυριεύει τους ξενιστές του, δηλαδή τα κουνούπια, και καταφέρνει με κάποιο τρόπο να ενισχύει την όσφρηση των εντόμων. Αυτό σύμφωνα με τη μελέτη έχει αποτέλεσμα τα μολυσμένα κουνούπια να έλκονται τρεις φορές περισσότερο από την ανθρώπινη οσμή από ό,τι τα μη μολυσμένα.

Η τακτική αυτή κρίνεται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα έξυπνη αφού κάνοντας τον άνθρωπο ευκολότερο στόχο για τα μολυσμένα κουνούπια τα παράσιτα εξασφαλίζουν τη μετάδοση της ασθένειας και άρα την επιβίωση τους.

“Κάτι που πάντα με εξέπληττε σχετικά με τα παράσιτα είναι το πόσο έξυπνα είναι. Μοιάζουν με αιώνια εξελισσόμενους οργανισμούς που καταφέρνουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς

Σχετικά άρθρα