Γιατί πρέπει να διαβάζεις την ετικέτα στα προϊόντα ολικής άλεσης

<div class="meta-author">
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Γράφτηκε απο <span class="vcard author"><span class="fn">Βασιλική Κούργια / Διαιτολόγος-Διατροφoλόγος</span></span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="vcard author"><span class="fn">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></span></span></div>
</div>
<div class="entry-content">
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Λύσε τις απορίες σου, γιατί να καταναλώνεις προϊόντα ολικής άλεσης </span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη στροφή  των επιστημόνων υγείας, των  μέσων μαζικής  ενημέρωσης  και των  καταναλωτών στα  προϊόντα  ολικής αλέσεως.  Φαίνεται ότι  εμπεριέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών ενώ ταυτόχρονα ωφελούν  την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα σημαντικότερα σιτηρά ολικής στην Ευρώπη είναι οι σπόροι του σίτου, του ρυζιού, του καλαμποκιού, της βρώμης, της σίκαλης και του κριθαριού, τα οποία είναι όλα μέλη της ίδιας  οικογένειας. Η δομή όλων των σιτηρών είναι παρόμοια και αποτελείται από τρία μέρη τον  φλοιό, το  φύτρο και το  ενδοσπέρμιο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Η διαφορά τους με τα "λευκά σιτηρά"</strong> είναι ότι ενώ προέρχονται από το ίδιο δημητριακό είναι  διαφορετικά επεξεργασμένα. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, σημαίνει ότι παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, ολικής αλέσεως σημαίνει ότι το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό. Ο φλοιός τους είναι τόσο σημαντικός γιατί περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες που έχουν   σημαντικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Αναλυτικά αποτελούν σημαντική πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών  φυτικών ινών, ακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών των συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως ο σίδηρος, τα μαγνήσιο και το ασβέστιο. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την σύσταση κατανάλωσης τουλάχιστον 48γρ ολικής αλέσεως  την ημέρα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Συνίσταται να διαβάζεται πάντα την ετικέτα καθότι προϊόντα που έχουν καφέ χρώμα μπορεί να είναι χρωματισμένα με μελάσα ή μαύρη ζάχαρη.</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">ΤΑ ΣΥΝ …</span></strong></p>
<ul>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Μια ισορροπημένη διατροφή</strong> εμπλουτισμένη με προϊόντα ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Μια διατροφή με  χαμηλή περιεκτικότητας</strong> σε λιπαρά, πλούσια σε ίνες που περιέχουν προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως , φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του στομάχου και του παχέος εντέρου.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Συνίσταται στην διατροφή των διαβητικών</strong> και συγκεκριμένα  η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά ολικής αλέσεως σε ένα  ημερήσιο διαβητικό πρόγραμμα.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Ενισχύει την εντερική λειτουργία,</strong> προωθεί την κανονικότητα του εντέρου και  η καθημερινή κατανάλωση  ενεργοποιεί την ομαλή λειτουργία  του πεπτικού συστήματος.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Βοηθάει στην Διαχείρισης βάρους. </strong>Τα άτομα που στο διαιτολόγο τους εμπεριέχονται   δημητριακά   ολικής άλεσης τείνουν να έχουν πιο υγιή σωματικά βάρη.</span></li>
</ul>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
</div>

Σχετικά άρθρα