Κύπρος: Ξεκίνησε η γεώτρηση εν μέσω διπλωματικής και στρατιωτικής κινητικότητας

17 Ιουλίου 2017

Από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης που έφτασε στην κυπριακή ΑΟΖ το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella», από το οποίο ξεκίνησε η ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 11 για λογαριασμό της Total, καταγράφεται έντονη κινητικότητα τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, στο φόντο σημαντικών επενδυτικών κινήσεων.

Μια εξέλιξη, άλλωστε, που εν πολλοίς είχε προδιαγραφεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς η Τουρκία είχε σαφώς δηλώσει τις προθέσεις της να κλιμακώσει την ένταση, στο πλαίσιο των ευρύτερων ανταγωνισμών για το φυσικό αέριο της περιοχής, αλλά όχι μόνο.

H γεώτρηση της Total στο κοίτασμα «Ονησίφορος» στην Κύπρο έχει φέρει στην επιφάνεια ένα ευρύ φάσμα διεργασιών σε πολλές κατευθύνσεις, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι προοπτικές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου.

Σε τεχνικό επίπεδο, το τρυπάνι του West Capella άρχισε να κατεβαίνει ομαλά προς τον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης.

Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο. Τα πρώτα αποτελέσματα των γεωτρήσεων θα γίνουν γνωστά αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου.

Στο διπλωματικό επίπεδο, η γαλλική πλευρά, ως άμεσα ενδιαφερόμενη λόγω Total, παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις, και μάλιστα σήμερα αναμένεται η μετάβαση της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί στην Κύπρο, με ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί και στην πλατφόρμα της Total.

Η κα. Παρλί θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η χρονική συγκυρία της άφιξης του West Capella στην κυπριακή ΑΟΖ, λίγες δηλαδή μέρες μετά την ανεπιτυχή ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία, συνέβαλε στο να αναδειχθούν ευκρινέστερα οι επιδιώξεις των διαφόρων παικτών που κινούνται στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής και οι εύθραυστες ισορροπίες που διατηρούνται.

Έτσι, για την προστασία της γεώτρησης και των συμφερόντων της Total επιστρατεύτηκαν, πέραν των κυπριακών δυνάμεων, και γαλλικές ναυτικές δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις των ΗΠΑ, καθώς και ελληνικές.

Την ίδια ώρα, στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου κινούνται ναυτικές κι όχι μόνο δυνάμεις του Ισραήλ, της Ρωσίας, ακόμα και της Κίνας (είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες η Κίνα έκανε άσκηση με αληθινά πυρά στη Μεσόγειο, από δυνάμεις που κατευθύνονταν προς τη Βαλτική για τη συμμετοχή σε προγραμματισμένες κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία).

Όλες αυτές οι δυνάμεις, δεν βρέθηκαν, βέβαια, ξαφνικά στην περιοχή, αλλά δραστηριοποιούνται ήδη από καιρό στα πλαίσια των επεμβάσεων σε Συρία, Ιράκ, Λίβανο κ.α.

Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται ίσως καλύτερα κατανοητό τι επιδιώκει η Τουρκία με την κλιμάκωση της έντασης και των προκλήσεων επ’ αφορμή της γεώτρησης στην Κύπρο.

Το γεγονός πάντως ότι η Τουρκία αντιδρά με αρκετά «θορυβώδη» τρόπο δεν έχει προξενήσει ιδιαίτερη εντύπωση στην κυπριακή κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι οι τουρκικές αντιδράσεις είναι αναμενόμενες και στα πλαίσια των όσων συνηθίζει να κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Τουρκία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυπριακής πλευράς, δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων της Κύπρου η στρατιωτικοποίηση του ζητήματος.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ:

Οι Τούρκοι στέλνουν στην Κύπρο το ερευνητικό πλοίο Barbaros
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....