Βενεζουέλα: Με αίμα βάφτηκε το άτυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης

17 Ιουλίου 2017

Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ψήφισαν στο ανεπίσημο δημοψήφισμα της Βενεζουέλας που διοργανώθηκε από την αντιπολίτευση, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο να ακυρώσει τα σχέδιά του για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν επιτυχημένο το δημοψήφισμα, το οποίο ωστόσο σημαδεύτηκε από το θάνατο μίας 61χρονης γυναίκας από πυρά αγνώστων στο Καράκας, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι οι δράστες ανήκαν σε παραστρατιωτική συμμορία υπέρ της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Σήμερα, 16 Ιουλίου, η αξιοπρέπεια νίκησε και η τυραννία έχασε», δήλωσε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κορίνα Μασάδο. «Δώσαμε μία αδιαμφισβήτητη εντολή για μία νέα Βενεζουέλα, αρχής γενομένης από αύριο».

Ο Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό και συνεχίζει να προωθεί μία ψηφοφορία στις 30 Ιουλίου για τη δημιουργία ενός νομοθετικού σώματος που θα μπορεί να αναθεωρεί το Σύνταγμα και να διαλύει κρατικούς θεσμούς.

Στο δημοψήφισμα οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις, και ένα συντριπτικό 98% των ψηφοφόρων απέρριψαν το προτεινόμενο νέο σώμα, τάχθηκαν υπέρ της παρέμβασης του στρατού για να υπερασπιστεί το υπάρχον Σύνταγμα και υπέρ πρόωρων εκλογών πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο, στις αρχές του 2019.

Η αντιπολίτευση έχει αναφερθεί στο άτυπο δημοψήφισμα ως μία ενέργεια «ανυπακοής», που θα ακολουθηθεί από μία «ώρα μηδέν», μία πιθανή αναφορά σε γενική απεργία και άλλες ενέργειες κατά του Μαδούρο, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: koutipandoras.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ