8 πρακτικές συμβουλές υγείας για καλό καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι, για τους περισσότερους , αποτελεί την περίοδο των διακοπών και της χαλάρωσης, όμως κρύβει και πολλούς κινδύνους που καλό θα είναι να τους γνωρίζουμε για να μπορούμε να προφυλαχτούμε και να απολαύσουμε μόνο τις χαρές του.

Γράφει ο Δρ Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος

1. Ηλίαση – θερμοπληξία

Οι αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού εκθέτουν όλους μας, αλλά πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά και τους υπερήλικες, στον κίνδυνο της ηλίασης και της θερμοπληξίας που εκδηλώνονται με δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, ατονία, τάση για λιποθυμία, έντονη εφίδρωση, κράμπες κυρίως στους μυς της κοιλιάς και σε σοβαρότερες καταστάσεις θερμοπληξίας με ταχύπνοια, ταχυκαρδία, υπόταση, παράξενη συμπεριφορά, ψευδαισθήσεις, σύγχυση, διέγερση, αποπροσανατολισμό.

Πρόληψη: Μην εκτίθεστε άσκοπα στην ηλιακή ακτινοβολία ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, προτιμείστε την παραμονή σας σε κλιματιζόμενους ή σκιαζόμενους χώρους, φοράτε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου, πίνεται άφθονα και δροσερά υγρά. Φροντίστε και προστατέψτε τα μικρά παιδιά και τους υπερήλικες

2. Προσέξτε τις ελιές σας

Το μελάνωμα είναι μια από τις πιο σοβαρές μορφές καρκίνου στον οργανισμό μας και σχετίζεται άμεσα με την αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Εάν έχετε ελιές είτε συμβουλευθείτε κάποιο εξειδικευμένο δερματολογικό κέντρο όπου γίνεται λεπτομερής χαρτογράφηση των ελιών σας και με επιστημονικό τρόπο παρακολουθείτε κάθε μεταβολή τους είτε από μόνοι σας παρακολουθείστε εάν κάποια ελιά σας αλλάζει μέγεθος, χρώμα, ή μορφή, αποκτά ανώμαλα όρια, προκαλεί φαγούρα

Πρόληψη: Μην εκτίθεσθε άσκοπα στον ήλιο, καλύψτε όσες περισσότερες ελιές μπορείτε με κάποιο ρούχο, καπέλο, χρησιμοποιείστε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας ιδιαίτερα για τα μέρη του σώματος που φιλοξενούν ελιές.

3. Δερματικοί καρκίνοι

Στο δέρμα μας αναπτύσσονται, εκτός του μελανώματος, και άλλες μορφές καρκίνου που και αυτές σχετίζονται άμεσα με την ηλιακή ακτινοβολία (ακανθοκυτταρικό και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος)

Πρόληψη: ισχύουν όλα όσα αναφέρονται για την πρόληψη του μελανώματος επιπλέον συνιστούμε ιδιαίτερα στους νέους να αποφεύγουν τα ηλιακά εγκαύματα.

4. Πισίνες

Έχει βρεθεί ότι 1 στις 8 πισίνες (στην Ελλάδα ίσως και περισσότερες) παρουσιάζουν πολύ σοβαρά θέματα ασφάλειας και υγιεινής σε βαθμό τέτοιο που θα έπρεπε άμεσα να σταματήσουν να λειτουργούν. Τα ατυχήματα και οι μολύνσεις (χημικές δερματίτιδες, μυκητιάσεις, μυρμηγκιές, γαστρεντερίτιδες) στις πισίνες αυτές είναι πολύ συχνές γι αυτό και αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.

Πρόληψη: Επιλέξτε αξιόπιστα και πιστοποιημένα κέντρα θερινών διακοπών και χώρων που διαθέτουν πισίνες . Εναλλακτικά διαπιστώστε μόνοι σας αν οι πισίνες καθαρίζονται και χλωριώνονται κανονικά (οι συντηρήσεις των πισινών γίνονται είτε αργά το βράδυ είτε πολύ νωρίς το πρωί).

5. Αφυδάτωση

Οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από κάποια σωματική δραστηριότητα, προκαλούν σημαντική εφίδρωση που οδηγεί σε απώλεια σημαντικών ποσοτήτων υγρών από τον οργανισμό μας. Τα έντονο αίσθημα δίψας που προκαλεί η αφυδάτωση συνήθως μας αναγκάζει να πίνουμε υγρά και να αποκαθιστούμε την ισορροπία υγρών του οργανισμού μας όμως μερικές κατηγορίες ανθρώπων όπως άτομα που ασκούν έντονη χειρονακτική εργασία ή ασκούμενοι και ιδιαίτερα οι δρομείς που βρίσκονται υπό την επίδραση του ήλιου και υψηλών θερμοκρασιών, υπερήλικα άτομα με μειωμένες ικανότητες επικοινωνίας (άνοια) καθώς και μωρά και μικρά παιδιά χρειάζονται μεγάλη φροντίδα για να μην αφυδατωθούν.

Πρόληψη: Να μην υποτιμούμε ποτέ το αίσθημα της δίψας και να σπεύδουμε να το ικανοποιούμε άμεσα. Να αποφεύγουμε τη χειρονακτική εργασία και την άθληση σε ζεστούς χώρους ή υπό την επίδραση του ηλίου. Να χορηγούμε υγρά σε παιδιά και υπερήλικες ανά τακτά χρονικά διαστήματα έστω και δεν μας το ζητάνε.

6. Καλοκαιρινά κρυολογήματα

Το καλοκαίρι γενικά τα κρυολογήματα είναι σπάνια σε σύγκριση με αυτά του χειμώνα γι΄αυτό συμπτώματα “κρυολογήματος” όπως ξερός βήχας, μπούκωμα και τρέξιμο της μύτης, φαγούρα και τρέξιμο των ματιών ιδιαίτερα όταν επιμένουν για πολλές ημέρες πρέπει να μας δημιουργούν περισσότερο την υποψία της αλλεργίας παρά του κοινού κρυολογήματος.

Πρόληψη: Η επίσκεψη στο γιατρό για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αλλεργίας μπορεί να μας απαλλάξει γρήγορα από τα συμπτώματα μας και να μας προφυλάξει από μια πιθανή κρίση άσθματος που μπορεί να μας χαλάσει τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

7. Καλοκαιρινά τσιμπήματα

Είναι πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να προκληθούν από έντομα (κουνούπια, σκνίπες, μέλισσες, σφήγκες), ερπετά (φίδια, σκορπιούς) ή και θαλασσινούς οργανισμούς (τσούχτρες, αχινούς). Τα περισσότερα τσιμπήματα είναι αθώα και προκαλούν συνήθως τοπικά συμπτώματα (κοκκίνισμα και πρήξιμο της περιοχής, πόνο ή φαγούρα). Σε σπάνιες όμως περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε υπερευαίσθητα άτομα οι αντιδράσεις μπορεί να είναι έντονες και γενικευμένες (δύσπνοια, ταχυκαρδία, υπόταση λιποθυμία ή και θάνατος).

Πρόληψη: Μην αφήνετε ακάλυπτη μεγάλη επιφάνεια του σώματός σας, χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά, μην πλησιάζετε σε περιοχή που βρίσκονται φωλιές μελισσών ή σφηγκών, προσέχετε όταν περπατάτε σε χώρους με υψηλή βλάστηση με γυμνά πόδια, ελέγξετε προσεκτικά την παραλία που πρόκειτε να κολυμπήσετε.

8. Γαστρεντερίτιδες

Και αυτές είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι λόγω της εύκολης αλλοίωσης των τροφών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της επιμόλυνσης των απροστάτευτων τροφών από τις μύγες και της κακής συντήρησης των τροφών σε συνθήκες και χώρους ακατάλληλους.

Πρόληψη: Φυλάξτε τις τροφές σε κατάλληλους από απόψεως θερμοκρασίας χώρους , μην τις αφήνετε εκτεθειμένες στις μύγες, μην καταναλώνετε τροφές προηγουμένων ημερών, όταν τρώτε έξω διαλέγετε εστιατόρια καλής φήμης για την υγιεινή τους και μην καταναλώνετε τροφές που με το μάτι και την οσμή σας φαίνονται ύποπτες.

Αναστάσιος Σπαντιδέας

Παθολόγος- Κλινικός Φαρμακολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μυστρά 20 Γλυφάδα

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Tips για να προστατεύσεις το μωρό σου από τα κουνούπια

Γονείς προσοχή: Τι μπορεί να πάθει ένα παιδί στην παιδική χαρά το καλοκαίρι;

Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας από τα κουνούπια και τις μέδουσες;

 

Σχετικά άρθρα