Συνεδριάζει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή 9 Ιουνίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για την αυτοδιάλυσή του και την ενσωμάτωσή του στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιεί το ιδρυτικό του συνέδριο από 10-14 Ιουλίου.

Την εισήγηση προς την ΚΕ θα κάνει ο Γραμματέας Δ. Βίτσας, ενώ τις εργασίες θα κλείσει ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας. H KΕ θα αποφασίσει επίσης τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου που αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση της ΚΕ.

Η πορεία του Συνασπισμού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι μία μικρή ιστορία πολιτικής δράσης που χαρακτηρίστηκε από περιόδους μεγάλων πολιτικών και ιδεολογικών εντάσεων και σημάδεψε την πορεία ενός μεγάλου τμήματος της Αριστεράς στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ο Συνασπισμός που αναμένεται να αυτοδιαλυθεί την Κυριακή, έχει την αφετηρία του στην ίδρυση του ενιαίου Συνασπισμού το 1989 με την συνεργασία του ΚΚΕ με την ΕΑΡ και την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές. Λίγο αργότερα το 1991, το ΚΚΕ, με γραμματέα την Α. Παπαρήγα αποχώρησε και οι δυνάμεις της τότε ανανεωτικής αριστεράς, με τις δυνάμεις που αποχώρησαν από το ΚΚΕ, συγκρότησαν το νέο κόμμα που πήρε επίσημα τον χαρακτήρα ενιαίου κόμματος στο ιδρυτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από 26-28 Ιουνίου 1992, το οποίο εξέλεξε πρόεδρο την Μαρία Δαμανάκη.

Στην πολιτική απόφαση που είχε υιοθετηθεί τότε τονίζονταν ότι “ο ΣΥΝ συγκροτείται από δυνάμεις που προέρχονται από όλες τις γενιές και απ’ όλα τα ιστορικά ρεύματα του εργατικού και αριστερού κινήματος: Το κομμουνιστικό κίνημα, το σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό, την κεντροαριστερά, δυνάμεις με παράδοση στους δημοκρατικούς αγώνες στην πατρίδα μας

Σχετικά άρθρα