«Καλοκαιρινοί» γίγαντες με ψητά σκουμπριά

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Φαγητό που μοσχοβολά καλοκαίρι! Ψήνουμε τα σκουμπριά στο φούρνο ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε τους γίγαντες με τις ντομάτες και τις πιπεριές.</span><br /><strong></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Υλικά</span></strong><br /><br /><strong><span style="font-size: small;">Για τους γίγαντες</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">500 γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένοι σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για περίπου 12 ώρες 1.500 γρ. ώριμες φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χοντροκομμένες</span><br /><span style="font-size: small;">2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ</span><br /><span style="font-size: small;">2 – 3 σκελίδες σκόρδου, σε ψιλά καρέ (ή όσο σκόρδο θέλουμε)</span><br /><span style="font-size: small;">10 γλυκές πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια και κομμένες σε ροδέλες</span><br /><span style="font-size: small;">4 καυτερές πιπεριές, κομμένες σε μικρές ροδέλες (ή όσο καυτερό μας αρέσει και αντέχουμε)</span><br /><span style="font-size: small;">250 ml ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">1½ κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί</span><br /><span style="font-size: small;">τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα</span><br /><span style="font-size: small;">τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα</span><br /><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span><br /><span style="font-size: small;">Για τα σκουμπριά</span><br /><br /><strong><span style="font-size: small;">6 σκουμπριά, περίπου</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">200 – 250 γρ. το καθένα, καθαρισμένα</span><br /><span style="font-size: small;">80 ml ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">αλάτι</span><br /><span style="font-size: small;">Διαδικασία</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες με 1½ – 2 λίτρα νερό και τους βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή έως ότου οι γίγαντες μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός τους μην τυχόν σωθούν νωρίς τα υγρά.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί. Πετάμε το νερό τους.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου «δέσει» λίγο η σάλτσα. Βάζουμε όλες τις πιπεριές, ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό περίπου με ξύλινη κουτάλα και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τους γίγαντες. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 35 – 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε το δυόσμο, το μαϊντανό και το ξίδι και ανακατεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τους γίγαντες για περίπου 15 – 20 λεπτά, για να κρυώσουν λίγο και να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά τους.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200° C. Bάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα αλείφουμε καλά με το ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε για περίπου 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να γίνουν καλά και να ροδίσουν.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Σερβίρουμε τους γίγαντες μαζί με τα σκουμπριά και συνοδεύουμε με πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμάδια.   </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας </span><br /><span style="font-size: small;">Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr</span> <br style="color: #636363; font-family: 'Open Sans Condensed', sans-serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: bold; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;" /><br /></p>

Σχετικά άρθρα