Μπιφτέκια γεμιστά με κολοκυθάκια και ρυζοσαλάτα

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Μια τέλεια ιδέα από τη Νένα Ισμυρνόγλου για λαχταριστά, ζουμερά μπιφτέκια. «Τα σπάνε»!</span><br /><span style="font-size: small;">Υλικά</span><br /><br /><strong><span style="font-size: small;">Για τα μπιφτέκια</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμότερο από σπάλα ή ελιά)</span><br /><span style="font-size: small;">1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ</span><br /><span style="font-size: small;">1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος</span><br /><span style="font-size: small;">3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού αλάτι</span><br /><span style="font-size: small;">1/2 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας ούζο ή ξίδι από λευκό κρασί</span><br /><span style="font-size: small;">1 μικρή ντομάτα τριμμένη</span><br /><span style="font-size: small;">1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη</span><br /><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Για τη γέμιση</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">2 μικρά κολοκυθάκια</span><br /><span style="font-size: small;">1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος</span><br /><span style="font-size: small;">1/4 κουτ. γλυκού αλάτι</span><br /><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span><br /><span style="font-size: small;">Για τη ρυζοσαλάτα:</span><br /><br /><span style="font-size: small;">2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι ή νυχάκι</span><br /><span style="font-size: small;">1 φύλλο δάφνης</span><br /><span style="font-size: small;">1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι</span><br /><span style="font-size: small;">2 αυγά, σφιχτοβρασμένα (αφού τα βράσουμε, τα καθαρίζουμε και χωρίζουμε τα ασπράδια απ' τους κρόκους)</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου, κατά προτίμηση βιολογικού)</span><br /><span style="font-size: small;">5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">1/2 κουτ. γλυκού ξερή μαντζουράνα, τριμμένη</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Διαδικασία</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">Ρυζοσαλάτα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζ. τσαγιού νερό, τα αφήνουμε να πάρουν βράση και ρίχνουμε το ρύζι, το φύλλο δάφνης και το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία βαθμίδα, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία). Πρέπει να γίνει σπυρωτό και να μη χυλώσει. Το βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε τους κρόκους των βρασμένων αυγών και τους λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το λάδι και το λεμονοχυμό και τα δουλεύουμε πολύ καλά με το πιρούνι. Ρίχνουμε το ρύζι, τα ασπράδια ψιλοκομμένα, το ξύσμα και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά αλλά να μην λιώσει το ρύζι. Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο, ώσπου να σερβίρουμε.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Μπιφτέκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το λάδι, αλατοπίπερο, τη φρυγανιά, το ούζο ή το ξίδι, την ντομάτα, το αυγό και τη ρίγανη) και τα ζυμώνουμε καλά βουτώντας τα χέρια μας σε κρύο νερό. Πρέπει το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο και ζουμερό. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Γέμιση: Κόβουμε και πετάμε τις δύο άκρες από τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, μέσα σε ένα σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και στύβουμε το τρίμμα των κολοκυθιών για να το στραγγίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Μεταφέρουμε το τρίμμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Προθερμαίνουμε το γκριλ ή το φούρνο στους 200° C. Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε 8 μπιφτέκια, τα οποία πιέζουμε με τις παλάμες για να πλατύνουν. Στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού βάζουμε το 1/8 από το μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις άκρες κάθε μπιφτεκιού, τα πλάθουμε για να στρογγυλέψουν κάπως και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι. Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο, στο μεσαίο ράφι για 15 – 18 λεπτά (ή στο γκριλ για 8 λεπτά από τη μία πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη, στο ψηλότερο ράφι). Τα σερβίρουμε με τη ρυζοσαλάτα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα