Νέος πύρινος εφιάλτης στην Πορτογαλία

27 Ιουλίου 2017

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Πορτογαλία εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας, που μαίνεται από την Κυριακή στα κεντρικά, μόλις ένα μήνα μετά από θανατηφόρες πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν στη Σέρτα, όπου περισσότερα από το ένα τέταρτο των πυροσβεστών της χώρας προσπαθούσαν να σταματήσουν την επέκταση της φωτιάς.

«Η φωτιά έχει εξαπλώθηκε το απόγευμα», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας, αν και υπήρχαν ελπίδες ότι ο άνεμος και οι θερμοκρασίες θα έπεφταν τη νύχτα, καθιστώντας ευκολότερη τη δουλειά των πυροσβεστών.

Τριάντα χιλιόμετρα νότια μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά έφτασε στο Μακάο, μια πόλη με πληθυσμό 2.000, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν κατορθώνουμε να ελέγξουμε τις φλόγες που προχωρούν σε τέσσερα ή πέντε μέτωπα», δήλωσε νωρίτερα ο τοπικός δήμαρχος.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες να σβήσουν τις φλόγες με μάνικες και κουβάδες νερού.

Οι φλόγες έφτασαν στον κοντινό αυτοκινητόδρομο, «κόβοντας» τμήμα 40 χιλιομέτρων, ενώ επίσης εμποδίστηκε η κυκλοφορία σε άλλο δρόμο προς τα βόρεια.

«Έχουμε προσπαθήσει για περισσότερες από δύο ώρες για να ελέγξουμε τη φωτιά που κατευθύνεται προς το δρόμο, για να μην φτάσει στο χωριό μας» δήλωσε ένας κάτοικος.

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, σημείωσε ότι η χθεσινή μέρα ήταν ευνοϊκή για τραγικής κλίμακας πυρκαγιά. «Τα δάση μας βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης, υπάρχουν πάρα πολλά πεύκα και ευκαλύπτου», είπε.

«Θα έχουμε σίγουρα κι άλλες πυρκαγιές αυτού του μεγέθους, επειδή ο υψηλός κίνδυνος θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ μια 50χρονη νοικοκυρά συνελήφθη την Τετάρτη για υποψία ότι προκάλεσε πυρκαγιά που κατέστρεψε στη Σέρτα χρησιμοποιώντας αναπτήρα.

Σχεδόν 8.000 δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Πορτογαλία από την αρχή του έτους, καίγοντας 75.000 εκτάρια (ρεκόρ δεκαετίας ) και το 80% της χώρας πάσχει από σοβαρή ή ακραία ξηρασία. Είκοσι πέντε ύποπτοι εμπρηστές συνελήφθησαν.

Πηγή: efsyn.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ