Σαλάτα Ταμπουλέ

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Γράφτηκε απο Ευστρατία Κουνιαρέλη / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)<br /></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η Σαλάτα Ταμπουλέ είναι μια Λιβανέζικη συνταγή η οποία είναι πεντανόστιμη και πολύ δροσερή, επίσης είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να μας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πλιγούρι. Το οποίο στη Θεσσαλία το γνωρίζουν ως πλιγούρι ή μπλουγούρι, ενώ στην Κρήτη ως χόντρο. Όπως και να το ονομάζουμε το σημαντικότερο είναι να γνωρίσουμε την υψηλή διατροφική του αξία και ως εκ τούτου να το εντάξουμε στη διατροφή μας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Τι είναι το πλιγούρι;</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το πλιγούρι είναι ο τεμαχισμένος κόκκος του σιταριού. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλα δημητριακά, με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωσή του να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά, ιδιότητα που βοηθάει στον κορεσμό και κατ’ επέκταση στην απώλεια βάρους.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Ποια είναι τα θρεπτικά του συστατικά;</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Βιταμινες του συμπλέγματος Β,</strong> όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων – η έλλειψή τους προκαλεί κούραση, ατονία κεφαλαλγίες καθώς και αφυδάτωση του δέρματος.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Βιταμίνη Ε,</strong> που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εμφανίζει αντικαρκινική δράση.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει το μυϊκό</strong> σύστημα και μακροπρόθεσμα επιδρά θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Κάλιο τριπλάσια</strong> ποσότητα σε σχέση με το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Φωσφόρο τετραπλάσια</strong> ποσότητα σε σχέση με το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Σελήνιο, το οποίο</strong> ασκεί στον οργανισμό ισχυρή αντιοξειδωτική δράση</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Σαλάτα Ταμπουλέ</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Υλικά :</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    2 ματσάκια μαϊντανό πλυμένο και καλά στεγνωμένο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο πλυμένο και καλά στεγνωμένο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    6-7 κρεμυδάκια ψιλοκομμένα με τα πράσινα φύλλα</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    1 αγγούρι με την φλούδα πλυμένο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    4 ντομάτες κομμένες σε κύβους</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    4 κ.σ. λεμόνι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    4 κ.σ. ελαιόλαδο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    1½ φλ. τσαγιού πλιγούρι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    Αλάτι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Εκτέλεση της Συνταγής:</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό ίσα που να το καλύπτει. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε το πλιγούρι να μείνει και να ρουφήξει το υγρό για 10΄-15΄.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια, το ίδιο κάνουμε και με το αγγούρι, έπειτα τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι και το μουσκεμένο πλιγούρι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το ταμπουλέ να μαριναριστεί και να παγώσει στο ψυγείο για λίγη ώρα. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε για άλλη μια φορά καλά.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα