Σαλάτα Ταμπουλέ

27 Ιουλίου 2017

Γράφτηκε απο Ευστρατία Κουνιαρέλη / Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

 

Η Σαλάτα Ταμπουλέ είναι μια Λιβανέζικη συνταγή η οποία είναι πεντανόστιμη και πολύ δροσερή, επίσης είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να μας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πλιγούρι. Το οποίο στη Θεσσαλία το γνωρίζουν ως πλιγούρι ή μπλουγούρι, ενώ στην Κρήτη ως χόντρο. Όπως και να το ονομάζουμε το σημαντικότερο είναι να γνωρίσουμε την υψηλή διατροφική του αξία και ως εκ τούτου να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Τι είναι το πλιγούρι;

Το πλιγούρι είναι ο τεμαχισμένος κόκκος του σιταριού. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλα δημητριακά, με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωσή του να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά, ιδιότητα που βοηθάει στον κορεσμό και κατ’ επέκταση στην απώλεια βάρους.

Ποια είναι τα θρεπτικά του συστατικά;

Βιταμινες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων – η έλλειψή τους προκαλεί κούραση, ατονία κεφαλαλγίες καθώς και αφυδάτωση του δέρματος.

Βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εμφανίζει αντικαρκινική δράση.

Μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει το μυϊκό σύστημα και μακροπρόθεσμα επιδρά θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Κάλιο τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια.

Φωσφόρο τετραπλάσια ποσότητα σε σχέση με το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια.

Σελήνιο, το οποίο ασκεί στον οργανισμό ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

 

Σαλάτα Ταμπουλέ

Υλικά :

 

    2 ματσάκια μαϊντανό πλυμένο και καλά στεγνωμένο

    1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο πλυμένο και καλά στεγνωμένο

    6-7 κρεμυδάκια ψιλοκομμένα με τα πράσινα φύλλα

    1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

    1 αγγούρι με την φλούδα πλυμένο

    4 ντομάτες κομμένες σε κύβους

    4 κ.σ. λεμόνι

    4 κ.σ. ελαιόλαδο

    1½ φλ. τσαγιού πλιγούρι

    Αλάτι

    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής:

Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό ίσα που να το καλύπτει. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε το πλιγούρι να μείνει και να ρουφήξει το υγρό για 10΄-15΄.

Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια, το ίδιο κάνουμε και με το αγγούρι, έπειτα τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι και το μουσκεμένο πλιγούρι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το ταμπουλέ να μαριναριστεί και να παγώσει στο ψυγείο για λίγη ώρα. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε για άλλη μια φορά καλά.



ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
akis3 adTechParam +174759+182205+54 - adTechUnit 6
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ