Έγκαυμα στις διακοπές; Πώς να το αντιμετωπίσεις;

28 Αυγούστου 2017

Το καλοκαιράκι δεν έχει τελειώσει ακόμα! Ο Αύγουστος έχει ακόμα λίγες μερούλες μπροστά του αλλά και ο Σεπτέμβριος ενδείκνυται για πιο ήρεμες και χαλαρές διακοπές χωρίς πολυκοσμία!

Αν πήρες μόλις την άδειά σου, ετοιμάζεσαι πυρετωδώς για τις διακοπές σου!Βάζεις απανωτά πλυντήρια και τα ρούχα για σιδέρωμα έχουν φτιάξει ένα ωραίο βουναλάκι! Περνάς τα βράδια σου αγκαλιά με το… σίδερο για να προλάβεις να τα έχεις όλα έτοιμα! Βέβαια τι σιδερώνεις;

Κι εκεί που αναρωτιέσαι γιατί θα πρέπει να σιδερώνεις αφού τα ρούχα θα τσαλακωθούν όταν τα βάλεις στη βαλίτσα, συμβαίνει το ατυχηματάκι: αντί να σιδερώσεις το σεντονάκι, σιδερώνεις  λιγάκι το… χέρι σου!...

Τρέχοντας να τα προλάβεις όλα, προσπαθείς να μαγειρέψεις κάτι εύκολο: ας πούμε πατάτες τηγανιτές! Κι εκεί που αρχίζει να ζεσταίνει το λάδι, αρχίζει να πετάγεται στον αέρα και σε πετυχαίνει στο πρόσωπο!

Είναι σίγουρα η… τυχερή σου μέρα!

Τι να κάνεις; Θα πας διακοπές και θα σαι σαν τη… σημαδεμένη;

Μην πανικοβάλλεσαι και μην απελπίζεσαι! Με γρήγορες κινήσεις και ψυχραιμία, όλα αντιμετωπίζονται!

Η πρώτη σου κίνηση σε ένα έγκαυμα, είναι να ρίξεις άφθονο κρύο νερό! Μπορεί να πονέσει ή γενικά να πονάει αλλά σίγουρα το νεράκι θα σε ανακουφίσει. Βάλε το χέρι σου, το πρόσωπό σου, την τραυματισμένη περιοχή γενικώς κάτω από τη βρύση και άστην να τρέχει για λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια, μπορείς να εκτιμήσεις το βάθος του εγκαύματος. Το καυτό νερό και το καυτό λάδι συνήθως δημιουργούν βαθιά εγκαύματα.

Αρχικά δημιουργείται στο δέρμα μια απλή κοκκινίλα. Αν το έγκαυμα δεν εξελιχθεί περαιτέρω της κοκκινίλας, αυτό σημαίνει ότι έχει επηρεαστεί μόνο η επιδερμίδα (όπως μετά από ηλιακό έγκαυμα). Αυτό βοηθάει το δέρμα να αναδομηθεί από μόνο του και καταπραΰνει τον πόνο.

Για την προστασία του δέρματος σου, να αποφύγεις σε αυτή τη φάση επαφή με ερεθιστικά προϊόντα. Ιδανικά κάλυψέ το με αποστειρωμένες γάζες, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας και του βάθους του εγκαύματος, για να επουλωθεί το τραύμα και να προστατεύσεις την πληγή από δευτερογενείς μολύνσεις.

Φυσικά το δέρμα σου στο συγκεκριμένο σημείο είναι πιο ευαίσθητο και χρειάζεται ειδική φροντίδα με τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά!

Αν το σημάδι παραμένει κόκκινο αλλά και ταυτόχρονα γίνεται πιο παχύ και προκαλεί κνησμό, τότε είναι καλύτερο να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.

Ειδικά αφού μπορεί να εμφανιστούν χηλοειδείς ουλές που είναι αντιαισθητικές και προκαλούν κνησμό. Οι ουλές αυτές απαιτούν ειδική αντιμετώπιση. Επίσης, η ουλή πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο με αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαλάτα με superfood
Light & Υγιεινά
Σαλάτα με superfood