Σεξουαλική ζωή: Πόσο την επηρεάζει ο στενός κόλπος;

Ακούω συχνά αυτή τη διάγνωση από γυναίκες και τους συντρόφους τους, σαν αίτιο προβληματικής σεξουαλικής λειτουργίας ή και αδυναμίας επαφής. Προχθές μάλιστα ο νεαρός σύζυγος που μου τηλεφώνησε επέμενε ότι η γυναίκα του υποφέρει από «στενοκολπίαση».

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος, Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Δεν υπάρχει τέτοια πάθηση στη Γυναικολογία ή τη Σεξολογία. Το τοίχωμα του κόλπου μπορεί να διαστέλλεται σε μεγάλο βαθμό, αφού είναι ικανό να χωρέσει τη δίοδο του μωρού κατά τον τοκετό. Το ενδεχόμενο ανωμαλίας κατασκευής του κόλπου υπάρχει αλλά είναι εξαιρετικά μικρό (έλλειψη κόλπου, διάφραγμα κόλπου, ανωμαλίες του παρθενικού υμένα κλπ.).

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ανωμαλίες είναι δυνατό να συνδυάζονται με γενετικά σύνδρομα και να συνυπάρχουν με άλλα προβλήματα κατασκευής του ανθρώπινου οργανισμού.

Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που πιστεύουν ότι έχουν στενό κόλπο δεν παρουσιάζουν κανένα θέμα κατασκευής των γεννητικών τους οργάνων, τα δε ενοχλήματα κατά τη σεξουαλική επαφή σχετίζονται με σωματοποίηση ψυχολογικών αντιδράσεων. Το σύνολο των ενοχλήσεων ή των προβλημάτων κατά την επαφή εντάσσονται σε θέματα δυσπαρευνίας ή κολεόσπασμου.

Εκείνο ίσως που μπερδεύει είναι η διαφορετική εικόνα που παίρνει το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση. Το αίτιο όμως είναι συνήθως το ίδιο. Ψυχολογικό αίτιο που σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα και το ίδιο της το κορμί.

Είναι επίσης προφανές ότι μία συντηρητική μερίδα γυναικών δυσκολεύεται να ακολουθήσει την ελευθεριότητα που η κοινωνία καλλιεργεί σε θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς. Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο τα θέματα αυτά παραμένουν σήμερα το ίδιο συχνά, παρά την καλύτερη ενημέρωση και την ευκολία με την οποία συζητάμε για το σεξ.

Ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει το πρόβλημα της κάθε γυναίκας και το σύμπτωμα που επικρατεί η ακριβής διάγνωση και η ανάλογη θεραπεία επιτρέπουν τη λύση του προβλήματος πρακτικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σεξ: Ο στενός κόλπος της γυναίκας και η διείσδυση του πέους

Η διείσδυση του πέους: Όταν η γυναίκα έχει στενό κόλπο και χονδρό υμένα

Δυσπανευρία: Γιατί πονάω στα γεννητικά όργανα;

Σχετικά άρθρα