Αισιοδοξούν στο Βουκουρέστι

Ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2% αναμένει για το 2013 το υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της βαλκανικής αυτής χώρας Ντάνιελ Χιτόιου.

Σύμφωνα με τον κ. Χιτόιου, η θετική τάση που επικρατεί στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την άνοδο κατά 2,2% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2013, εκτιμάται ότι θα δώσει “ώθηση” στην οικονομία για να “κλείσει” το έτος με αύξηση 2%.

Οι κλάδοι της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών ήταν σημαντικοί παράγοντες της ενίσχυσης της οικονομίας την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013, πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι, αρχικά, όταν το υπουργείο επεξεργαζόταν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 με βάση την αξιολόγηση που έγινε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκτίμηση αύξησης του ΑΕΠ διαμορφωνόταν στο 1,6%, καθώς – όπως είπε – και η ανάπτυξη των οικονομιών της Ευρώπης δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Όμως, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ικανοποιητική και πέραν των προβλέψεων πορεία των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2013, είχε θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην περαιτέρω ανοδική τάση της οικονομίας, σημείωσε ο υπουργός.

Σχετικά άρθρα