Γιατί καθυστερεί η περίοδός μου; Μήπως επειδή έκανα μπάνια στη θάλασσα;

31 Ιουλίου 2017
Η ΤΙΝΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR ρωτά

Αναγνώστρια μας ρωτά: Γεια σας γιατρέ. Θέλω να σας ρωτήσω. Έχω καθυστέρηση 3 μερες. Πριν 2 μερες ήρθα σε επαφή με το αγόρι μου με την χρήση προφυλακτικού. Την προηγούμενη εβδομάδα έμπαινα συνεχώς στην θάλασσα και γενικά περπατάω ξυπόλητη στο σπίτι. Μήπως κρύωσα γι αυτό καθυστερεί ή μήπως είναι κάτι άλλο; Γενικά εχω σταθερό κύκλο αλλα υπάρχουν μήνες που έρχεται νωρίτερα 2-3 μερες ή και αργότερα. Τι να κάνω; Επίσης ήθελα να προσθέσω, εχω πόνους περιόδου απο χθες αλλά δεν μου έρχεται.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων.   

 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας που έχει καθυστέρηση στην περίοδό της, θα πρέπει κανονικά να κάνει ένα τεστ κύησης, ώστε να αποκλείσουμε τον ενδεχόμενο μίας εγκυμοσύνης. Τα τεστ αυτά μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς από οποιοδήποτε φαρμακείο και είναι πολύ αξιόπιστα. Αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για το αποτέλεσμα του τεστ μπορεί να γίνει και εξέταση αίματος, η λεγόμενη β-χοριακή.

 

Εφόσον λοιπόν, το τεστ είναι αρνητικό, συνήθως συστήνουμε στη γυναίκα να περιμένει λίγες ημέρες, μέχρι να έρθει η περίοδος της. Είναι πολύ συχνό ειδικά σε νέες γυναίκες να μην είναι τελείως σταθερός ο κύκλος τους ή να έχουν μία στο τόσο μία περίοδο που έρχεται λίγο αργότερα από ότι θα περίμεναν κανονικά. Παράγοντες όπως έντονο άγχος/stress, σημαντική απώλεια βάρους, πολύ έντονη άσκηση κτλ. είναι γνωστοί παράγοντες, που μπορεί να επηρεάζουν την περίοδο μίας γυναίκας.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ειδικά σε νέες κοπέλες να μην είναι τελείως σταθερός ο κύκλος τους ή να έχουν μία στο τόσο μία περίοδο που έρχεται λίγο αργότερα ή νωρίτερα, από ότι θα περίμεναν κανονικά. Οι 2-3 ημέρες διαφορά από περίοδο σε περίοδο που μας αναφέρετε είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού και δεν απαιτεί συνήθως περαιτέρω διερεύνηση. Παρόλα αυτά εφόσον επιμένουν οι ανωμαλίες στην περίοδο μίας γυναίκας χρειάζεται να γίνει ένας συστηματικός έλεγχος από τον γυναικολόγο.

Ο έλεγχος αυτός πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού της γυναίκας, μία λεπτομερή κλινική εξέταση και εφόσον το συστήσει ο γυναικολόγος σας πιθανόν να χρειαστεί ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις κυρίως ορμονικές (π.χ. γυναικολογικών ορμονών και θυρεοειδούς). Επίσης κάποιες διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με διαταραχές του κύκλου, ενώ αυτά που σίγουρα επηρεάζουν είναι οι αυξομειώσεις βάρους.

Τα μπάνια στη θάλασσα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα στην περίοδο, όμως η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του νερού, όντως μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σας. Όλα αυτά εφόσον σας απασχολούν καλό είναι να τα συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος και θα σας κατευθύνει κατάλληλα.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Elizabeth Gilber
Η Σκέψη της ημέρας
Elizabeth Gilber
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...