Τι να κάνω για να κοιμηθούν στο δικό τους δωμάτιο;

1 Αυγούστου 2017
Η αναγνώστριά μας, Θάλεια ρωτά

Έχω δίδυμα μωρά 12 μηνών. Ξυπνουν τη νύχτα συχνά για πιπίλα ή αγκαλιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορώ ακόμα να τα βάλω στο δικό τους δωμάτιο, γιατί ξαγρυπναω, όταν σηκώνομαι τόσες φορές μέσα στη νύχτα.

Κάπως έτσι τα έχω ακόμα στο δωμάτιο μου, κάτι που με βολεύει. Δεν ξέρω αν πρέπει να συνεχίσω έτσι ή αν πρέπει να τα βάλω σε δικό τους χώρο. Ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημα απαντά ο παιδίατρος, Σωτήρης Πουλής:

Για αρχή θα πρέπει να γνωρίζετε πως από τη στιγμή που φτάσαν σε αυτή την ηλικία και δεν έχουν πάει στο δικό τους δωμάτιο για να κοιμηθούν θα είναι δυσκολευτείτε να τα μάθετε τώρα.

Τα παιδιά προφανώς χρειάζονται ειδική διαχείριση για να μάθουν να κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο και όχι στον γονιών τους. Στην περίπτωσή σας, έπρεπε να είχαν πάει στο δωμάτιό τους εδώ και 10 μήνες, ενώ τώρα θα δυσκολευτείτε να τα πείσετε γιατί θα αποζητούν την παρέα σας.

Εφόσον είναι δίδυμα, μια λύση είναι να μάθουν σταδιακά, έχοντας παρέα το ένα το άλλο, οπότε θα μπορούσατε να τα βάλετε να κοιμούνται στο ίδιο κρεβατάκι. Εξίσου σημαντικό είναι σιγά-σιγά να αποφύγετε την πιπίλα.

Θα πρέπει την ώρα που αποκοιμιούνται να μην αλλάζει το περιβάλλον τους, να παραμένει σταθερό για να μάθουν σε αυτό. Για παράδειγμα, θα πρέπει να παραμείνει ο ίδιος φωτισμός, να απουσιάζει από το κρεβάτι η μαμά, να κοιμούνται δίπλα κτλ.

Από την πλευρά σας, καλό θα ήταν να μην δίνετε σημασία στα νυχτερινά ξυπνήματά τους, να τα αφήσετε για κάποιο καιρό να διαμαρτυρηθούν, μέχρι να συνηθίσουν την αλλαγή.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ