Πρέπει να ντύνουμε τα δίδυμα το ίδιο;

Όταν κάποιος βλέπει ή ακούει για δίδυμα το πρώτο που του έρχεται στο μυαλό είναι η φυσική ομοιότητα. Οι γονείς τις περισσότερες φορές ενισχύουν την ομοιότητα αυτή επιλέγοντας τους παρόμοια ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια κτλ.

Θα πρέπει όμως να ντύνονται τα δίδυμα παιδιά με τα ίδια ρούχα; Μήπως κάτι τέτοιο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών ως άτομα;

Για αρχή, θα πρέπει να γίνει σαφές το εξής: Κανένας γονέας δεν θα πρέπει να επιμείνει να ντυθούν παρόμοια ή συνδυαστικά τα παιδιά του, εάν αυτά εκφράζουν δυσαρέσκεια και δεν το θέλουν. Αυτό αφορά κυρίως τα παιδιά που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, οπότε είναι σε θέση να εκφέρουν την άποψή τους με τον τρόπο τους.

Στην περίπτωση των νήπιων και των πιο μικρών παιδιών η αντιμετώπιση είναι διαφορετική και περιστρέφεται πρωτίστως από τον τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι γονείς να κινηθούν. Κάποιοι επιλέγουν να ντύνουν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο, καθώς είναι πιο εύκολο να ετοιμαστούν τα παιδιά από το να κάτσουν να επιλέγουν διαφορετικά ρούχα για το καθένα. Επιπλέον, τα παιδάκια φαίνονται χαριτωμένα, τονίζεται η ιδιαίτερη σχέση τους ως δίδυμα και… βγαίνουν ωραία στις φωτογραφίες!

Γιατί επιλέγεται το πανομοιότυπο ντύσιμο;

Η κλινική ψυχολόγος, Linda Blair, αναφέρει πως υπάρχει μια γοητεία στις πολλαπλές γεννήσεις, με τους γονείς να θέλουν να «ενισχύσουν την έλξη» κάνοντας τα παιδιά να μοιάζουν και άλλο.

«Τα παιδιά όμως θέλουν όσο τίποτα άλλο να είναι ξεχωριστά στα μάτια των γονιών τους, διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο», συμπληρώνει.

Τι αναφέρουν οι έρευνες

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το πανομοιότυπο ντύσιμο δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι ψυχολόγοι που συστήνουν στους γονείς να αποφεύγουν το «ματσάρισμα», τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την ατομικότητα των παιδιών. Όσοι ερευνητές διαφωνούν με το παρόμοιο ντύσιμο των διδύμων αναφέρουν ότι συγκαλύπτεται με αυτό η μοναδική ταυτότητα του παιδιού σε πολύ μικρή ηλικία.

Η Linda Blair σημειώνουν πως «δεν πρόκειται να τα βλάψετε μακροπρόθεσμα στην ψυχολογία τους, αλλά μπορεί να θέσετε τη ζεστασιά της σχέσης τους σε κίνδυνο. Το άτομο που θα θελήσουν να ανταγωνιστούν και να απομακρυνθούν απ΄ αυτό είναι το άτομο που μοιάζουν περισσότερο μαζί του. Γι’ αυτό δεν είναι καλό για την αδελφική σχέση».

Τελικά τι ισχύει;

Συμπερασματικά, μάλλον δεν υπάρχει σωστό ή λάθος κριτήριο στην επιλογή του ντυσίματος των διδύμων. Μετά την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα ίδια τη γνώμη τους για το θέμα. Μπορεί να θελήσουν να φορούν τα ίδια ρούχα, να θέλουν να ντυθούν διαφορετικά. Να θέλουν να τονίσουν τη μοναδική τους κατάσταση ως δίδυμα ή να θέλουν να ξεχωρίσουν τη δική τους μοναδικότητα με το προσωπικό τους στυλ.

Μέχρι τότε, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να κάνουν αυτό, που κάνει με τη σειρά του τα παιδιά να νιώθουν άνετα.

Με πληροφορίες από verywell.com, bbc.co.uk

Επιμέλεια: Σέβη Σαλαγιάννη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω δίδυμα 14 ετών. Πώς να χωρίσω και να μην επηρεαστούν από αυτό;

Δίδυμα: Είναι καλό να πηγαίνουν σε διαφορετικά τμήματα στο σχολείο;

Μεγαλώνοντας δίδυμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

 

Σχετικά άρθρα