Μουσακάς με φασολάκια

<p style="text-align: center;"><strong><span style="font-size: small;">Ο μουσακάς αλλιώς… με φασολάκια!</span></strong><br /><strong></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Υλικά</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">1 κιλό (ζυγισμένα ακαθάριστα), μπαρμπούνια, καθαρισμένα</span><br /><span style="font-size: small;">250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από ελιά)</span><br /><span style="font-size: small;">1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο</span><br /><span style="font-size: small;">1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, τριμμένη</span><br /><span style="font-size: small;">1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη</span><br /><span style="font-size: small;">40 ml ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span><br /><span style="font-size: small;">60 γρ. φρυγανιά τριμμένη</span><br /><span style="font-size: small;">Για την μπεσαμέλ</span><br /><br /><span style="font-size: small;">500 ml φρέσκο γάλα, ζεστό</span><br /><span style="font-size: small;">60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις</span><br /><span style="font-size: small;">2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα</span><br /><span style="font-size: small;">30 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο)</span><br /><span style="font-size: small;">1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο</span><br /><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span><br /><span style="font-size: small;">100 – 150 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Διαδικασία</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 13 – 15 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι για περίπου 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, αλατοπίπερο και 250 ml ζεστό νερό. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πιει το φαγητό τα υγρά του και να «δέσει» η σάλτσα. Ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Μπεσαμέλ: Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη, και το καβουρδίζουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει μπεζ απόχρωση. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με τον αυγοδάρτη, για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να έχουμε ένα λείο, κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη μισή ποσότητα τυριού, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια βελούδινη κρέμα.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τα φασολάκια και απλώνουμε από πάνω 3 – 4 κουτ. σούπας από την μπεσαμέλ, σε μια λεπτή στρώση. Ρίχνουμε τον κιμά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φασολάκια και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε το μουσακά χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Συνταγή: Νίκη Χρυσανθίδου<br />Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος<br /></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span style="color: #b29f64; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Διαβάστε ακόμα: <br /></span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><a href="/26963/moysakas-naypliwtikos" target="_blank"><span style="font-size: small;"><span style="color: #b29f64; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Μουσακάς Ναυπλιώτικος</span></span></a></p>
<p style="text-align: justify;"><a href="/4015/ftiaxe-enan-elafru-kalokairino-mousaka"><span style="color: #b29f64; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Φτιάξε έναν ελαφρύ, καλοκαιρινό μουσακά!</span></a></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>

Σχετικά άρθρα