Σαλάτα των χρωμάτων

<p style="box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 18px; padding: 0px; line-height: 21px; color: #2c2c2c; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><strong style="box-sizing: border-box; font-style: normal; font-weight: bold;">Από τη Φωτεινή Κοκκίνου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, συνεργάτιδα της Επιστημονικής Ομάδας του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου (<a href="http://www.nutrimed.gr">www.nutrimed.gr</a>)<br /></strong></span></p>
<p style="box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 18px; padding: 0px; line-height: 21px; color: #2c2c2c; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><strong style="box-sizing: border-box; font-style: normal; font-weight: bold;">Υλικά (6 άτομα)</strong></span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• 1 μαρούλι (400 γρ.), </span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• 3 μέτριες ντομάτες (300 γρ.), </span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• 1 κούπα καλαμπόκι (200 γρ.), </span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• 1 κούπα αρακάς (200 γρ.), </span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• 1 συσκευασία κόκκινα φασόλια (200 γρ.), </span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• 1 κόκκινη πιπεριά (100 γρ.), </span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• 1 πράσινη πιπεριά (100 γρ.), </span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• φρέσκο κρεμμύδι (100 γρ.), </span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• 4 κ. σούπας ελαιόλαδο, </span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">• βαλσαμικό ξύδι, αλάτι, πιπέρι καγιέν.</span></p>
<div style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; color: #2c2c2c; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><strong style="box-sizing: border-box; font-style: normal; font-weight: bold;"><br style="box-sizing: border-box;" />Εκτέλεση</strong></span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Σε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι βράζετε τον αρακά και το καλαμπόκι. Παράλληλα, ξεφλουδίζετε και κόβετε σε κύβους τις ντομάτες, ψιλοκόβετε το μαρούλι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κόβετε σε λωρίδες την κόκκινη και την πράσινη πιπεριά.</span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Μόλις ο αρακάς και το καλαμπόκι βράσουν, τα σουρώνετε πολύ καλά. Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το μαρούλι, τις ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα φασόλια, τις πιπεριές, τον αρακά και το καλαμπόκι. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξύδι, λίγο πιπέρι καγιέν και αλάτι.</span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Προσθέτετε το μίγμα στο μεγάλο μπολ και σερβίρετε.</span><br style="box-sizing: border-box;" /><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><strong style="box-sizing: border-box; font-style: normal; font-weight: bold;">Θρεπτική αξία</strong></span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Ενέργεια/μερίδα (kcal): 205</span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Πρωτεΐνες (γρ): 7</span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Υδατάνθρακες (γρ): 25,5</span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Λίπη (γρ): 10</span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Φυτικές ίνες (γρ): 8</span><br style="box-sizing: border-box;" /><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><strong style="box-sizing: border-box; font-style: normal; font-weight: bold;">Διατροφικό Σχόλιο</strong></span><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Πρόκειται για μία γευστική, ολιγοθερμιδική σαλάτα, η οποία μπορεί να συνοδέψει οποιοδήποτε κύριο πιάτο ή να καταναλωθεί ως ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με ψωμί και κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα τυρί χαμηλών λιπαρών. Το χαρακτηριστικό που της προσδίδει ιδιαίτερη ελκυστικότητα είναι η πολυχρωμία που παρουσιάζει, η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εμφάνιση και κατ’ επέκταση στην αποδοχή ενός γεύματος, ειδικά εάν αυτό αποτελεί μέρος ενός διαιτολογίου αδυνατίσματος ή αν προορίζεται για παιδιά, τα οποία δίνουν μεγάλη σημασία στην εικόνα του πιάτου τους.</span><br style="box-sizing: border-box;" /><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Τα ζωηρά και λαμπερά χρώματα, το άρωμα και οι γεύσεις των λαχανικών οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτοσυστατικών, συστατικών που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού από τη δράση των ελεύθερων ριζών και κατ’ επέκταση την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών. Έτσι τα κόκκινα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες, περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο έχει συνδεθεί με την υγεία του προστάτη. Τα λευκο-πράσινα λαχανικά, όπως το φρέσκο κρεμμύδι, περιέχουν σουλφίδια του αλλυλίου, τα οποία φαίνεται πως είναι προστατευτικά έναντι του καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου, ενώ τα κιτρινο-πράσινα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες ενισχύουν την </span><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και εμποδίζουν τη φθορά του, που επέρχεται με την πάροδο των ετών.</span><br style="box-sizing: border-box;" /><br style="box-sizing: border-box;" /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Η κατανάλωση 400-600 γρ. φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα έχει σχετιστεί με μειωμένη εμφάνιση πολλών κοινών μορφών καρκίνου. Συνεπώς, ο κανόνας των χρωμάτων εκτός από όμορφη εμφάνιση χαρίζει στη σαλάτα μας και κατ΄επέκταση στον οργανισμό μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά!</span></div>

Σχετικά άρθρα