Σαλάτα των χρωμάτων

13 Αυγούστου 2017

Από τη Φωτεινή Κοκκίνου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, συνεργάτιδα της Επιστημονικής Ομάδας του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου (www.nutrimed.gr)

Υλικά (6 άτομα)
• 1 μαρούλι (400 γρ.), 
• 3 μέτριες ντομάτες (300 γρ.), 
• 1 κούπα καλαμπόκι (200 γρ.), 
• 1 κούπα αρακάς (200 γρ.), 
• 1 συσκευασία κόκκινα φασόλια (200 γρ.), 
• 1 κόκκινη πιπεριά (100 γρ.), 
• 1 πράσινη πιπεριά (100 γρ.), 
• φρέσκο κρεμμύδι (100 γρ.), 
• 4 κ. σούπας ελαιόλαδο, 
• βαλσαμικό ξύδι, αλάτι, πιπέρι καγιέν.


Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι βράζετε τον αρακά και το καλαμπόκι. Παράλληλα, ξεφλουδίζετε και κόβετε σε κύβους τις ντομάτες, ψιλοκόβετε το μαρούλι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κόβετε σε λωρίδες την κόκκινη και την πράσινη πιπεριά.
Μόλις ο αρακάς και το καλαμπόκι βράσουν, τα σουρώνετε πολύ καλά. Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το μαρούλι, τις ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα φασόλια, τις πιπεριές, τον αρακά και το καλαμπόκι. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξύδι, λίγο πιπέρι καγιέν και αλάτι.
Προσθέτετε το μίγμα στο μεγάλο μπολ και σερβίρετε.

Θρεπτική αξία
Ενέργεια/μερίδα (kcal): 205
Πρωτεΐνες (γρ): 7
Υδατάνθρακες (γρ): 25,5
Λίπη (γρ): 10
Φυτικές ίνες (γρ): 8

Διατροφικό Σχόλιο
Πρόκειται για μία γευστική, ολιγοθερμιδική σαλάτα, η οποία μπορεί να συνοδέψει οποιοδήποτε κύριο πιάτο ή να καταναλωθεί ως ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με ψωμί και κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα τυρί χαμηλών λιπαρών. Το χαρακτηριστικό που της προσδίδει ιδιαίτερη ελκυστικότητα είναι η πολυχρωμία που παρουσιάζει, η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εμφάνιση και κατ’ επέκταση στην αποδοχή ενός γεύματος, ειδικά εάν αυτό αποτελεί μέρος ενός διαιτολογίου αδυνατίσματος ή αν προορίζεται για παιδιά, τα οποία δίνουν μεγάλη σημασία στην εικόνα του πιάτου τους.

Τα ζωηρά και λαμπερά χρώματα, το άρωμα και οι γεύσεις των λαχανικών οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτοσυστατικών, συστατικών που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού από τη δράση των ελεύθερων ριζών και κατ’ επέκταση την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών. Έτσι τα κόκκινα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες, περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο έχει συνδεθεί με την υγεία του προστάτη. Τα λευκο-πράσινα λαχανικά, όπως το φρέσκο κρεμμύδι, περιέχουν σουλφίδια του αλλυλίου, τα οποία φαίνεται πως είναι προστατευτικά έναντι του καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου, ενώ τα κιτρινο-πράσινα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες ενισχύουν την υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και εμποδίζουν τη φθορά του, που επέρχεται με την πάροδο των ετών.

Η κατανάλωση 400-600 γρ. φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα έχει σχετιστεί με μειωμένη εμφάνιση πολλών κοινών μορφών καρκίνου. Συνεπώς, ο κανόνας των χρωμάτων εκτός από όμορφη εμφάνιση χαρίζει στη σαλάτα μας και κατ΄επέκταση στον οργανισμό μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά!

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
akis3 adTechParam +174759+183575+54 - adTechUnit 6
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πυρκαγιά στην Κυπαρισσία
Τα νέα της ημέρας
Πυρκαγιά στην Κυπαρισσία