Μοσχαράκι πανηγυριώτικο

<p style="text-align: justify;"><br style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;" /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Παραδοσιακό φαγητό που σερβίρουν στα Σιφνέικα πανηγύρια. Εμείς θα το φτιάξουμε για το τραπέζι της Κυριακής.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Υλικά</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 κιλά μοσχάρι (προτιμότερο σπάλα), κομμένο σε μερίδες</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">3 κουταλιές πελτές ντομάτας ή 1 κιλό πολτοποιημένες ντομάτες και 1 κουταλιά πελτές</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">αλάτι και πιπέρι</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1½ κιλό πατάτες, σε μέτρια κομμάτια (κυδωνάτα ή σαν σπιρτόκουτα)</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1 ξύλο κανέλας</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Διαδικασία</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Βάζουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρέας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε λίγο και αυτό και ρίχνουμε λίγο αλάτι, τον πελτέ διαλυμένο σε νερό και την κανέλα. Το νερό μόλις να σκεπάζει το κρέας. Μισοσκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Όταν το κρέας είναι σχεδόν μαγειρεμένο (στη 1 ώρα περίπου), προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τις πατάτες. Τα υγρά πρέπει σχεδόν να σκεπάζουν το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του (για άλλα περίπου 30 λεπτά). Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα για να μην τσικνώσει. Τρυπάμε μια πατατούλα με πιρούνι για να βεβαιωθούμε ότι έχει μαλακώσει. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί μισή ώρα πριν το σερβίρουμε. </span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Λίγα λόγια από την Εύη Βουτσινά: «Πολλά πανηγύρια έχει η Σίφνος, πολλές ευκαιρίες για ανανέωση και ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Σχεδόν σε όλα ακολουθεί ομαδικό γεύμα και γλέντι. Το πιο επίσημο θεωρείται της Χρυσοσπηλιώτισσας, που τη λένε και Αη Σίφνο και γιορτάζει της Αναλήψεως. Το κρέας της γιορτής είναι από τα λιγοστά ντόπια μοσχαράκια. Χρησιμοποιούν και κατσίκια, αλλά το μοσχάρι θεωρείται επίσημο, κι έτσι τότε μαγειρεύουν πάντα μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες ή, καμιά φορά, με μακαρόνια. Το πρώτο πιάτο είναι πάντα ρεβιθάδα μαγειρεμένη σε καζάνια. Το πανηγυριώτικο μοσχάρι είναι απλή συνταγή – η νοστιμιά της οφείλεται στα εκλεκτά ντόπια υλικά. Μπορείτε να το φτιάξετε και με όποιο άλλο κρέας θέλετε».</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Συνταγή: Εύη Βουτσινά</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος</span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr</span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Διαβάστε ακόμα:</span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><a href="/26452/mosxari-me-melitzanes-kai-piperies" target="_blank"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><span style="color: #b29f64; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Μοσχάρι με μελιτζάνες και πιπεριές</span></span></span></a></p>
<p style="text-align: justify;"><a href="/111311/mosxari-kokkinisto-me-melitzanes" target="_blank"><span style="color: #b29f64; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες!</span></a></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>

Σχετικά άρθρα