Τι είναι το τεμπέλικο μάτι;

Έχετε ακούσει να μιλούν για το τεμπέλικο μάτι. Ο ιατρικός όρος είναι η αμβλυωπία. Αυτή είναι συνήθως αποτέλεσμα διακοπής της ανάπτυξης του συστήματος της όρασης στην παιδική ηλικία από τη γέννηση μέχρι  ηλικία των επτά ετών. Η αμβλυωπία είναι η ελάττωση όρασης στο ένα ή και στα δυο μάτια ακόμα και με διόρθωση με τα γυαλιά.</p>
Σε πρώτη φάση απαιτείται μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση με χρήση σταγόνων ώστε να διαπιστωθεί η αιτία. Η αμβλυωπία μπορεί να οφείλεται σε:

  • στραβισμό
  • σε διαφορά στη διαθλαστική δύναμη των δύο ματιών
  • οποιουδήποτε είδους εμπόδιο στον αμφοτερόπλευρο οπτικό ερεθισμό των ματιώνπχ βλεφαρόπτωση ή καταρράκτης.</li>

Ο σκοπός της θεραπείας μας είναι η ανάπτυξη της καλύτερης δυνατής όρασης.

  • Σε πρώτη φάση χορηγούνται γυαλιά αν υπάρχει υπερμετρωπία ή μυωπία ή αστιγματισμός.</p>
  • Ακολουθεί θεραπεία αποκλεισμού αν χρειάζεται του καλού ματιού (με <span lang=”en-US”>patch)</span> ώστε να ερεθιστεί οπτικά το “κακό μάτι”. Αν το παιδί φοράει γυαλιά το <span lang=”en->φοριέται πάνω από τα γυαλιά και είτε επικολλάται στο μάτι ή φοριέται υφασμάτινο <span lang=”en-US”>patch </span>πάνω από τα γυαλιά. Η θεραπεία αποκλεισμού δεν απαλλάσσει από τα γυαλιά ή από τον στραβισμό.
  • Η διάρκεια που θα χρειαστεί να φορεθεί εξαρτάται από το βαθμό της αμβλυωπίας.
    Αν η αμβλυωπία μείνει χωρίς θεραπεία η όραση θα μείνει ανεπανόρθωτα χαμηλή.</p>
    Είναι καλό να φοριέται όταν το παιδί κάνει λεπτομερή κοντινή δουλειά πχ ζωγραφική, διάβασμα. Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο καλό είναι να φορούν το όσο έιναι στο σχολείο

 Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς

  • Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούμε ή παραλείπουμε μια έγκαιρη πρώτη πλήρη παιδοοφθαλμολογική εξέταση του παιδιού μας. Αυτή σε απουσία ενδείξεων άλλων συστήνεται στην προσχολική ηλικία και συγκεκριμένα γύρω στα 4 έτη.
  • Ο χρόνος που ο οφθαλμίατρος έχει για την αντιμετώπιση του τεμπέλικου ματιού είναι περιορισμένος λόγω του ότι η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος ολοκληρώνεται στα <span lang=”ru-RU”>7 </span>έτη.

Μαρία Μηλιά <span lang=”en-US”>MRCOphth</span></p>
Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στην Παιδοφθαλμολογία-Στραβισμό</p>
Ιασώ Παίδων</p>
6948050655</p>
210 6383070-2</p>

Σχετικά άρθρα