Πρώτη φορά σεξ: Φορούσαμε προφυλακτικό και τελείωσα μέσα της... Ποια είναι η πιθανότητα εγκυμοσύνης;

21 Αυγούστου 2017
Ο 17χρονος αναγνώστης του boro.gr, Μάρκος ρωτά

Γεια σας, είμαι 17 χρονών.

Ούτε εγώ ούτε η κοπέλα μου έχουμε ξανακάνει σεξ και κάναμε πρώτη φορά, όταν ήταν στις γόνιμες μέρες της με προφυλακτικό και τελείωσα μέσα της.

Η περίοδος της έχει καθυστέρηση μια μέρα και αναρωτιόμαστε μήπως έχει μείνει έγκυος. Υπάρχει τέτοια πιθανότητα;

Στο ερώτημα απαντά ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας - ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου:

Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού στην προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι της τάξης του 90%. Αν όμως δεν υπάρχει επαρκής εμπειρία από τη χρήση του η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη.

Γι' αυτό το λόγο συνιστούμε την αποφυγή σεξουαλικής επαφής τη γόνιμη μέρα, όταν δεν υπάρχει επαρκής εμπειρία. Αν η χρήση του προφυλακτικού έγινε σωστά και τραβηχτήκατε έγκαιρα πριν καταργηθεί η στύση η πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι πολύ μικρή.

Είναι επίσης δυνατόν ακόμα και το άγχος της κοπέλας για ενδεχόμενη ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη να της καθυστερήσει την περίοδο.

Αν η περίοδος είναι κανονική και υπάρχει καθυστέρηση πάνω από μία εβδομάδα θα πρέπει να κάνει η κοπέλα μια μέτρηση β-χοριακής γοναδοτρονίνης στο αίμα.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ