Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την έκδοση βίζας για Ρώσους τουρίστες

21 Αυγούστου 2017

Σε μία κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας σε όλη τη Ρωσία από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου.

Η παραπάνω απόφαση, που «θέτει υπό αμφισβήτηση τη σοβαρότητα της Ρωσίας για την επιδίωξη καλύτερων σχέσεων», έρχεται ως απάντηση σε εκείνη του Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει εντολή για τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία σε 455 άτομα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, η αναστολή έκδοσης μη μεταναστευτικών θεωρήσεων ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για τη Μόσχα, ωστόσο η έκδοση βίζας σε άλλες ρωσικές πόλεις «αναστέλλεται επ' αόριστον».

Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τουρισμό θα πρέπει να μεταβαίνουν στη Μόσχα και δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των τοπικών αμερικανικών προξενείων εκτός της ρωσικής πρωτεύουσας.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η απόφαση για μείωση βίζας αποσκοπεί στο να αισθανθούν οι Ρώσοι δυσαρέσκεια για την ίδια τους την κυβέρνηση.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ρωσικής αντίδρασης, απάντησε πως η Μόσχα «θα μελετήσει» την ανακοίνωση της πρεσβείας, προσθέτοντας ότι αντίθετα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, «δεν πρόκειται να το βγάλει σε πολίτες των ΗΠΑ».

Εκτός από τη Μόσχα, οι ΗΠΑ διαθέτουν προξενεία στην Αγία Πετρούπολη, το Εκατερίνεμπουργκ και το Βλαδιβοστόκ. Σημειώνεται ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου Ρώσων τουριστών επισκέφτηκε τη Βόρεια Αμερική το περασμένο έτος, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ρωσίας.

Από τις 30 Ιουλίου η Μόσχα έχει απαγορεύσει στις ΗΠΑ την πρόσβαση στο θερινό κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας και τη χρήση των αποθηκευτικών χώρων που διαθέτουν οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Μόσχα.

Τότε αιφνιδιαστικά και από τηλεοράσεως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει την απέλαση 755 Αμερικανών διπλωματών από τη ρωσική επικράτεια.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ελήφθη ως αντίποινα για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ψήφισε το Κογκρέσο (με 98 υπέρ και μόνο 2 κατά) και ακολουθεί μια σειρά περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Ουάσιγκτον από το 2014.

Η ψηφοφορία αποτέλεσε άλλο ένα χτύπημα στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Γερουσία ενέκρινε τις κυρώσεις δεσμεύοντας έτσι τον Αμερικανό πρόεδρο και προμηνύοντας μια συγκρουσιακή πορεία για τη συνέχεια της θητείας του.

Πηγή: efsyn.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ