Η κοπέλα μου νομίζει ότι μιλάνε διαρκώς γι΄ αυτήν και τη σχολιάζουν, τι να κάνω;

22 Αυγούστου 2017
O 27χρονος αναγνώστης μας, Τάσος ρωτά

Γεια σας, έχω πρόβλημα με την κοπέλα μου, η οποία είναι 22 ετών. Είμαστε μαζί σχεδόν 6 χρόνια. Νομίζει εδώ και 4 μήνες ότι κάτι συμβαίνει και ότι οποίος την κοιτάξει κάτι λέει για αυτήν ή όποιος πει κάτι στο αυτί κάποιου και πέσει μια ματιά προς το μέρος της νομίζει ότι μιλάνε για αυτήν. Ζούμε σε μικρή επαρχιακή πόλη. Δεν θέλει να βγαίνει έξω για ποτό, δεν θέλει να πηγαίνει στη δουλειά, γιατί λέει ότι κάποιος θα την κοιτάξει πάλι και θα γίνει χάλι. 

Μέχρι που τώρα έχει φτάσει στο σημείο να μου λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να ζει και ότι η ζωή της είναι χάλια. Μετά από τσακωμούς σκεφτόταν λίγο καλύτερα και γινόταν καλύτερα αλλά μετά έβλεπε πάλι κάποιον ότι την κοίταξε και πάμε πάλι από την αρχή. Μπορεί και μου πει για 23 άκυρους μεταξύ τους την μέρα ότι την κοίταξαν έτσι. Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω. Δεν είναι χρήστης ναρκωτικών, ούτε έχει δώσει δικαιώματα στον κόσμο για κάτι. 

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σου πω ένα μπράβο που από τη μία αντιλήφθηκες ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και από την άλλη γιατί επέλεξες να βοηθήσεις να βρεθεί μία λύση αντί να γυρίσεις την πλάτη σου. Το δεύτερο που θα σου πω, είναι ότι δεν μπορώ να σου πω ούτε τι πρόβλημα υπάρχει, ούτε και να σου προσφέρω κάποια λύση. Δεν έχω εικόνα του τι συμβαίνει ή τι έχει προηγηθεί. Η διάγνωση και ιδίως εξ’ αποστάσεως και μέσω τρίτου, δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Καταλαβαίνω όμως δύο βασικά πράγματα: πρώτον, αυτό που συμβαίνει της δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Δεύτερον, έχει αρχίσει να επηρεάζεται η καθημερινότητα και η λειτουργικότητα της σε επαγγελματικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Έχοντας αυτά υπόψιν το μόνο που μπορώ να σε συμβουλεύσω, ή μάλλον να σε προτρέψω, είναι να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας. 

Το γεγονός ότι έχει εκφράσει σκέψεις γύρω από την αυτοκτονία, είναι ο πιο σοβαρός λόγος να το κάνεις. Ακόμα και αν δεν το εννοούσε, είναι από τα πράγματα που πρέπει να διερευνούμε σε βάθος πάντα με τη βοήθεια εξειδικευμένου ατόμου. Καταλαβαίνω ότι την αγαπάς και ότι τη νιώθεις, αλλά είναι ορισμένες καταστάσεις που απαιτούν τη συνδρομή κάποιου που γνωρίζει.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ