Φακοί επαφής: Γιατί δεν πρέπει να τους φοράμε μετά τη λήξη τους

Είναι γνωστό ότι οι φακοί επαφής ορισμένου χρόνου (πχ. ημερήσιοι ή μηνιαίοι) πρέπει να πετιούνται μετά την παρέλευση του ορισμένου χρόνου ζωής τους. Ωστόσο, πολλοί και πολλές αγνοούν για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρόνο τη σχετική επισήμανση. Μια τέτοια επιλογή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βλαπτική για τα μάτια…

Πιθανά προβλήματα όρασης

Με το πέρας του χρόνου, πρωτεΐνες στην επιφάνεια του φακού μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις παρόμοιες με αλλεργικές, προειδοποιεί ο Jeffrey J. Walline, ερευνητής Οφθαλμομετρίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Το ενδεχόμενο μάλιστα μιας τέτοιας αντίδρασης του οφθαλμού, πέρα από την ενόχληση που θα προκαλέσει, ενδέχεται να προξενήσει και προβλήματα στην όρασή μας.

Ένα ακόμη πρόβλημα προκύπτει με τα βακτήρια που αναπτύσσονται. «Μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές, επικίνδυνες για την όραση και επώδυνες μολύνσεις στα μάτια», προειδοποιεί η Laura M. Periman, οφθαλμολόγος σε κλινική.

Και τα προβλήματα που η παρατεταμένη χρήση φακών ορισμένου χρόνου μπορούν να προκαλέσουν δεν σταματούν εδώ.

Οι κίνδυνοι από τους ληγμένους φακούς

Ληγμένοι φακοί επαφής ενδέχεται να περιορίζουν την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στον κερατοειδή χιτώνα (στο μπροστινό μέρος του ματιού). Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στη διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων τους κερατοειδούς, με συνέπεια ενδεχόμενη λοίμωξη. «Οι λοιμώξεις του οφθαλμού είναι εξαιρετικά επώδυνες και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια όρασης», προειδοποιεί ο Walline.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την επιλογή πολλών να κρατούν για μεγαλύτερο διάστημα από το προβλεπόμενο τους φακούς σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων, εξηγεί ότι θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο που εκτείνεται από πιθανή ενόχληση μέχρι και πολύ πιο σοβαρές παθήσεις.

Ακόμα και απώλεια ματιού!

«Η πολύ λιγότερο πιθανή, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη συνέπεια, είναι μια αυξανόμενη πιθανότητα λοίμωξης, η οποία είναι εξαιρετικά επώδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης», επαναλαμβάνει. Σε αυτό συμφωνεί και η Periman: «Οι μολύνσεις είναι σπάνιες -ευτυχώς- με τους μοντέρνους φακούς επαφής, όμως ακόμη βλέπουμε περιπτώσεις μολύνσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε ουλές, απώλεια όρασης και σπανιότερα απώλεια του ματιού»!

Από τα παραπάνω γίνεται λοιπόν σαφές ότι δεν πρέπει -για μια μικρή εξοικονόμηση χρημάτων- να θέτουμε σε κίνδυνο τα μάτια μας. Επίσης, καλό είναι ιδιαίτερα όσοι χρησιμοποιούν φακούς, να μην ξεχνούν να επισκέπτονται περιοδικά τον οφθαλμίατρό τους. «Όλοι οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να ελέγχουν τα μάτια τους σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών τους. Είναι εξαιρετικά ευκολότερη η πρόληψη τυχόν ζητημάτων, από τη θεραπεία τη στιγμή που εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα», τονίζει ο Walline.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φακοί επαφής: 3 Βασικοί κανόνες

Τι προκαλούν στα μάτια οι φακοί επαφής

Σχετικά άρθρα