Υεμένη: Σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία

Δέκα ένοπλα μέλη του αντάρτικου των σιιτών ζαϊντιστών στην Υεμένη σκοτώθηκαν και 38 άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις γύρω από την έδρα των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας στη Σαναά, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ασφάλειας.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε όταν οι αντάρτες επιχείρησαν να διεισδύσουν στο κτίριο πυροβολώντας με αυτόματα όπλα και εκτοξεύοντας χειροβομβίδες, δήλωσε ο αξιωματούχος, που είχε κάνει αρχικά λόγο για δέκα τραυματίες.

“Η επιχείρηση ήταν καλά σχεδιασμένη και είχε στόχο την πολιορκία του κτιρίου εθνικής ασφαλείας”, είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιον, οι επιτιθέμενοι ήταν πολλές εκατοντάδες και χρησιμοποίησαν κατοικίες γύρω από το κτίριο για να επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας.

Εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες, οι δυνάμεις της τάξης προσήγαγαν 87 επιτιθέμενους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι επιτιθέμενοι παρεισέφρησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα σε 500 ζαϊντιστές αντάρτες που διαδήλωναν μπροστά στην έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας για την απελευθέρωση μελών της οργάνωσής τους, δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι ζαϊντιστές αντάρτες, που αποκαλούνται Χούθι από το όνομα του ηγέτη τους Αμπντέλ Μάλεκ αλ-Χούθι, εξεγέρθηκαν το 2004 κατά του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική περιθωριοποίησή τους. Οι συγκρούσεις με το στρατό προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους προτού επιτευχθεί εκεχειρία το Φεβρουάριο του 2010.

Οι αντάρτες συμμετέχουν από τότε στη διάσκεψη εθνικού διαλόγου που ξεκίνησε το Μάρτιο για να διαπραγματευθεί τα κυριότερα προβλήματα της Υεμένης, μεταξύ των οποίων το αντάρτικο των Χούθι, η επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος και η προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2014.

Ο ζαϊντισμός είναι ένα παρακλάδι του σιιτισμού οι περισσότεροι οπαδοί του οποίου κατοικούν στην Υεμένη, μια χώρα όπου η πλειονότητα είναι σουνίτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα