Αναβολή στο ξυπνητήρι; ΟΧΙ πια!

30 Αυγούστου 2017

Ακούς το πρωί το ξυπνητήρι και νιώθεις πώς δεν έχει χορτάσει ύπνο;

Θέλεις 5 λεπτάκια ακόμα ξεκούραση και για αυτό το λόγο πατάς συνεχώς αναβολή στο ξυπνητήρι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να σταματήσεις άμεσα αυτή σου τη συνήθεια καθώς όπως φαίνεται έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη ημέρα σου.


Ο οργανισμός μας χρειάζεται το χρόνο του για να «ξυπνήσει».


Για παράδειγμα, δύο ώρες πριν να είμαστε έτοιμοι να ξυπνήσουμε ο οργανισμός μας αυξάνει σταδιακά τη θερμοκρασία του σώματος και έτσι νιώθουμε περισσότερο σε εγρήγορση και λιγότερο νυσταγμένοι.

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, αν το ξυπνητήρι μας χτυπήσει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία νιώθουμε τον αέρα του δωματίου ανυπόφορα κρύο και το κρεβάτι μας πιο ζεστό και άνετο από ποτέ.


Να σηκωθώ ή να κοιμηθώ λίγο ακόμη;


Το σωστό για τον οργανισμό μας είναι να σηκωθούμε. Αν επιλέξουμε να πατήσουμε το κουμπί της αναβολής και να γυρίσουμε πλευρό για τα γνωστά... «5 λεπτά ακόμη» ο οργανισμός μας αρχίζει να μπερδεύεται και δεν ξέρει αν πρέπει να ξυπνήσει ή να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση του. Όσες περισσότερες φορές κλείσει και ξανά χτυπήσει το ξυπνητήρι τόσο το χειρότερο για το μυαλό και το κορμί μας τα οποία τελικά όταν σηκωθούμε θα τα νιώθουμε πιο βαριά παρόλο που κοιμηθήκαμε λιγάκι παραπάνω. Το αίσθημα αυτό μάλιστα μπορεί να μας ακολουθεί ακόμα και για δύο ώρες.


Η αναβολή στο ξυπνητήρι έχει γενικότερες επιπτώσεις για τον οργανισμό και τον ύπνο μας.


Όσο βολική και αν είναι η συνήθεια να πατάμε το μαγικό κουμπάκι της αναβολής και να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω τα πρωινά, ο οργανισμό μας  βρίσκεται σε μια σύγχυση αν ξυπνάμε κάθε μέρα διαφορετική ώρα. Δεν ξέρει πότε πρέπει να αρχίζει να νυστάζει και έτσι καταλήγουμε να κοιμόμαστε αργά και να μην ξεκουραζόμαστε σωστά.


Τι πρέπει να κάνουμε;

 
Οι ειδικοί συστήνουν να ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας την ώρα που πρέπει πραγματικά να ξυπνήσουμε και να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας όταν αυτό χτυπήσει. Με τον τρόπο αυτό θα εκπαιδεύσουμε τον οργανισμό μας ώστε να «νυστάζει» την σωστή ώρα στο τέλος της ημέρας ώστε να ξεκουραζόμαστε ουσιαστικά και σταδιακά θα ξυπνάμε χωρίς τη βοήθεια από το ξυπνητήρι τα πρωινά.

 

Ειρήνη Κωβαίου

πηγή:http://www.oprah.com

 ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ