Είναι αυτός ο άνδρας ο σωστός πατέρας για το παιδί μου;

Είμαι ανύπαντρη και στον 8ο μήνα εγκυμοσύνης. Ο σύντροφος μου από την αρχή που μάθαμε για την εγκυμοσύνη ήταν διστακτικός. Έλεγε πως θέλει αυτό το παιδί, αλλά δεν είναι και σίγουρος, επειδή είμαστε μαζί μόνο 1,5 χρόνο. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε να είμαστε μαζί, νοικιάσαμε δικό μας σπίτι, αλλά οι τσακωμοί μας ήταν πολλοί και για διαφορά θέματα.

Φτάσαμε στο σήμερα για να μιλήσουμε για τον πολιτικό γάμο, μετά από δική μου συζήτηση. Από τον περασμένο Μάρτιο είχε μάθει από τη δουλειά του ότι από τον Σεπτέμβρη θα γίνει περικοπή και θα δουλεύει μόνο 4 ώρες για πολύ λίγα χρήματα. Εγώ ταυτόχρονα έχω δίκη μου επιχείρηση, αλλά λόγω δύσκολης εγκυμοσύνης έπρεπε να απουσιάζω πολύ καιρό και έτσι τα έσοδα μου πλέον είναι μηδενικά και θα συνεχίσουν λόγω γέννας.

Ο σύντροφος μου, ενώ γνωρίζει εδώ και 7 μήνες ότι θα μείνει χωρίς δουλειά δεν ψάχνει καθόλου. Το βιογραφικό του δεν το έχει φτιάξει ακόμα με την πρόφαση ότι δεν γνωρίζει πως να αποτυπώσει όλα του τα προσόντα. Του έδωσα την λύση σε μια εταιρία που ζητάνε άτομα, αλλά είπε δικαιολογίες, όπως και σε μια άλλη πρόταση. Όλη μέρα κάθεται στον υπολογιστή και παίζει παιχνίδι και δεν ξέρω πως να του κάνω συζήτηση για το θέμα. Όταν ζητάω κάτι λέει δεν έχουμε λεφτά, αλλά καθημερινά δίνει για τα τσιγάρα του.

Δεν ξέρω, αν τελικά είναι ο σωστός άνθρωπος, αν πρέπει να κάνω αυτό το γάμο, αν θα είναι καλός πατέρας. Δεν έχει μαζέψει καν τα λεφτά που χρειαζόμαστε για τον τοκετό μου. Και εγώ έχω τους γονείς μου που πληρώνουν τα πάντα.

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το θέμα πάνω στο οποίο ζητάτε βοήθεια είναι εξ ορισμού δύσκολο μια και αφορά στην ύπαρξη ουσιαστικών διαφορών ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Αυτό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την επερχόμενη γέννηση του παιδιού σας.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι κρύβεται πίσω από τη δική του στάση. Είναι ένα ανεύθυνο άτομο γενικότερα ή μήπως φέρεται έτσι γιατί τον έχει τρομάξει το φορτίο των ευθυνών που φέρνει μαζί του ένα παιδί;

Είστε ένα μήνα πριν τη γέννηση του παιδιού, οπότε δεν είναι τώρα η ώρα για μεγάλες αποφάσεις και τελεσίδικες συζητήσεις. Κάντε υπομονή μέχρι να γεννηθεί και δείτε πως είναι ο σύντροφος σας σαν πατέρας. Μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα ή μπορεί να συνεχίσει να σας απογοητεύει.

Σαν συμβουλή μπορώ να σας πω πως στα ζευγάρια προσπαθώ να ενθαρρύνω την ανοιχτή και άνευ κριτικής επικοινωνία. Δοκιμάστε να μιλήσετε χωρίς να κατηγορήσετε και χωρίς να χαρακτηρίσετε. Προσπαθήστε να τον ακούσετε χωρίς να τον κρίνετε και χωρίς να καβγαδίσετε. Ίσως νιώσει αρκετά ασφαλής και έτσι να σας μιλήσει ανοιχτά για το τι του συμβαίνει και τι σκέφτεται. Αν υπάρχει κάτι που τον προβληματίζει είναι καλύτερο να το γνωρίζετε και να προσπαθήσετε να δώσετε λύση από κοινού.

Με το καλό η γέννηση του μωρού σας!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα