6 σημάδια ότι έχεις υψηλό σάκχαρο

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που έχουν υψηλό σάκχαρο και δεν το έχουν αντιληφθεί. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα σημάδια είναι αρκετά “ύπουλα” και δεν συνδέονται άμεσα με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Χρειάζεται, όμως, πολλή προσοχή μιας και εάν αγνοήσεις τα συμπτώματα αυτά, τότε μπορεί να πάθεις μεγάλη ζημιά στον οργανισμός σου, που περιλαμβάνει δυσλειτουργία νεφρών, καρδιοπάθειες, αλλά και τύφλωση.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παρακάτω 7 συμπτώματα συνδεονται άμεσα με την ύπαρξη υψηλών επιπέδου σακχάρου στον οργανισμό σου.

1. Έχεις συνεχή τάση για ούρηση

Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα συμπτώματα όσων έχουν υψηλό σάκχαρο. Αυτό σμβαίνει διότι στο κυκλοφορικό σου υπάρχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης, τα οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλλει μέχω της ούρησης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν, λοιπόν, έχεις παρατηρήσει ότι χρειάζεται να πηγαίνεις πιο συχνά τουαλέτα σε σχέση με παλιότερα, τότε μάλλον έχεις υψηλό σάκχαρο.

2. Διψάς πάρα πολύ

Η συνεχής ούρηση είναι φυσικό να σου προκαλεί έντονη δίψα, καθώς με την απώλεια υγρών αφυδατώνεσαι. Σε περίπτωση που νιώθεις και το στόμα σου στεγνό, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

3. Κουράζεσαι εύκολα

Εάν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να κάνεις ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές σου συνήθειες, όπως το να πας μέχρι το κρεβάτι σου για να ξαπλώσεις, τότε μάλλον τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου έχουν χτυπήσει “κόκκινο”. Η έντονη κόπωση οφείλεται στο γεγονός ότι αφυατώνεσαι λόγω τηςσυνεχούς ούρησης, δύο συμπτώματα που αναφέραμε πιο πάνω. Μην το αφήνεις έτσι και κάνε τις απαραίτητες εξετάσεις.

4. Βλέπεις θολά

 

 

Η ωχρά κηλίδα είναι το μέρος του ματιού που είναι υπεύθυνο για την σωστή όραση σε κοντινή απόσταση. Σε περίπτωση υψηλού σακχάρου, η κηλίδα έχει την τάση να πρήζεται καθώς γεμίζει με υγρό, οπότε αλλαιώνεται με τον τρόπο αυτό η όρασή σου, ακόμα και με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής.

5. Ματώνουν τα ούλα σου

Τα συχνά ματωμένα ούλα είναι, επίσης, οιωνός διαβήτη. Επίσης, θα πρέπει να ανησυχήσεις, εάν τα δεις να πρήζονται, να κοκκινίζουν ή να γίνονται ακόμα πιο ευαίσθητα.

6. Έχεις περίεργα σημάδια στο δέρμα σου

Επειδή το υψηλό σάκχαρο καταστρέφει σταδιακά τα αγγεία σου, είναι πολύ πιθανόνα παρατηρήσεις περίεργα σκούρα (προς το καφέ) σημάδια στο δέρμα σου. Επίσης, στις μασχάλες, στον σβέρκο και τη βουβωνική χώρα μπορεί να παρατηρήσεις κάποιες αλλοιώσεις στο δέρμα σου.

 

Γενικότερα, εάν νιώθεις κουρασμένη ή εξαιρετικά διψασμένη για λίγες μέρες, τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ανησυχείς. Σε περίπτωση, όμως, που τα συμπτώματα αυτά δεν λένε να σε αφήσουν, τότε θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείς τον γιατρό σου για να σε καθοδηγήσει αρμοδίως.

Δ.Μ.

Με πληροφορίες από www. womenshealth.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σάκχαρο: είμαι πάνω από το όριο- πρέπει να κάνω άλλες εξετάσεις;

Σακχαρώδης Διαβήτης-Διαβητικό Πόδι: Οδηγίες για τους κινδύνους στις διακοπές

Σχετικά άρθρα