«Γιατί μαμά;»: Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που θα σου κάνει το παιδί σου

Το παιδικό «γιατί»… Μπορεί να γίνει χαριτωμένο, αστείο, αλλά και… ολίγον αγχωτικό για μια μητέρα, αν δεν έχει την κατάλληλη απάντηση! Εάν δεν θέλεις να βρεθείς στη θέση που το «γιατί, μαμά» του μικρού σου θα ψάχνει απάντηση, τότε προετοιμάσου.

Παρακάτω, ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των παιδιών, καθώς και οι απαντήσεις τους:

Γιατί δεν υπάρχουν πια δεινόσαυροι;

Πριν από 65 εκατ. χρόνια ένας τεράστιος αστεροειδής συγκρούστηκε με τη γη και άλλαξε τα πάντα στον πλανήτη. Οι δεινόσαυροι δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν, οπότε εξαφανίστηκαν αφήνοντας τη θέση τους σε νέα ζώα, που τα κατάφερναν καλύτερα με το νέο κλίμα.

Τι πρέπει να ξέρετε: Οι δεινόσαυροι είναι η απόδειξη ότι ο κόσμος κάποτε ήταν διαφορετικός, οπότε κάνουν τη φαντασία του παιδιού να οργιάζει. Με αφορμή αυτούς τα παιδιά μπορούν να εισαχθούν στον κόσμο της επιστήμης σχετικά με το περιβάλλον και την εξέλιξη. Για παράδειγμα, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι από τα απολιθώματα των δεινοσαύρων μαθαίνουμε ότι οι δεινόσαυροι ήταν πρόγονοι των κοτόπουλων που υπάρχουν σήμερα.

Γιατί υπάρχουν πολλές γλώσσες στον κόσμο;

Χρόνια πριν, οι άνθρωποι ζούσαν σε διαφορετικές κοινότητες, οπότε είχαν τα δικά τους λόγια για να περιγράψουν τη ζωή τους. Σήμερα οι άνθρωποι από τις ίδιες περιοχές μιλούν την ίδια γλώσσα, αν και έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Τι πρέπει να ξέρετε: Όσο νωρίτερα κατανοήσουν τα παιδιά τους άλλους πολιτισμούς, τόσο πιο πιθανό να αναζητήσουν νέους τύπους ανθρώπων και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Γι’ αυτό επισημάνετε του ότι ορισμένες λέξεις που και το ίδιο χρησιμοποιεί είναι άλλων γλωσσών (μπαλέτο, σπαγγέτι κτλ).

Γιατί δεν θέλουν οι άλλοι να δούμε τα ιδιωτικά μας μέρη;

Επειδή τα χρησιμοποιούμε για πράγματα που δεν κάνουμε δημόσια, όπως όταν πάμε για μπάνιο. Δεν τα δείχνουμε σε κανέναν, ενώ αν κάποιος προσπαθήσει να τα αγγίξει ή να σε κάνει να νιώσεις άβολα θα πρέπει να μου το πεις αμέσως.

Τι  πρέπει να ξέρετε: Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει το παιδί μια ομαλή στάση απέναντι στο σώμα του. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν αναστολές, οπότε συζητήστε μαζί του για τα όρια με τους ξένους.

Γιατί αυτός ο άντρας είναι άστεγος;

Χαίρομαι που το πρόσεξες! Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος γίνεται άστεγος. Ίσως έχει χάσει τη δουλειά του, ή είναι άρρωστος. Θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και να του προσφέρουμε βοήθεια, όποτε μπορούμε.

Τι πρέπει να ξέρετε: Τα παιδιά χρειάζονται ειλικρίνεια, αλλά και διαβεβαίωση. Ίσως ανησυχήσει ότι θα γίνει επίσης άστεγο, οπότε συζητήστε για το θέμα μαζί του σοβαρά.

Γιατί αρρωσταίνουμε;

Αυτό οφείλεται στα μικρόβια. Βρίσκονται στο σώμα μας μέσω του αέρα που αναπνέουμε, των πραγμάτων που τρώμε ή όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας. Ορισμένες φορές το σώμα δεν μπορεί να τα καταπολεμήσει. Η ξεκούραση και η λήψη φαρμάκων από τον γιατρό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να θεραπευτεί.

Τι πρέπει να ξέρετε: Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ μιας κοινής αρρώστιας, όπως η γρίπη και πιο ανησυχητικών, όπως ο καρκίνος. Πείτε του ότι οι πιο σοβαρές ασθένειες δεν συμβαίνουν στα μικρά παιδιά, ενώ προωθήστε συνήθειες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.

 

Επιμέλεια: Σέβη Σαλαγιάννη

Με πληροφορίες από parents.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 7 παγίδες που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι γονείς

Οι 10 φράσεις που δε θα σταματήσω ποτέ να λέω στο παιδί μου!

 

 

 

Σχετικά άρθρα