Μπορούμε να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας;

9 Σεπτεμβρίου 2017

Κανείς δε γεννήθηκε γονέας. Και δεν υπάρχει ιδανικός γονέας. Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη. Κάποιοι το καταλαβαίνουν, κάποιοι όχι. Σίγουρα πάντως τα τελευταία χρόνια οι γονείς είναι πιο προβληματισμένοι, προσπαθούν να είναι πιο ενημερωμένοι, να διαβάζουν ειδικά βιβλία, να συμβουλεύονται τους ειδικούς.
Ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο είναι τα όρια της οικειότητας που μπορεί κάποιος να έχει με το παιδί του. Μπορώ να είμαι φίλη με την έφηβη κόρη μου; Να μοιραζόμαστε τα μυστικά της έτσι ώστε να με εμπιστεύεται και να μου τα λέει;
Δύσκολα τα όρια σε όλο αυτό! Γιατί άλλο φίλος και άλλο γονέας. Άλλα πράγματα μοιραζόμαστε με τους φίλους μας και άλλα με τους γονείς μας. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Όσο κοντά κι αν είμαστε στην ηλικία, όσο... "προχωρημένοι" και ανοιχτόμυαλοι κι αν είναι οι γονείς μας...

Φίλοι ή ακόμα και... συνένοχοι; Εσύ δεν είχες τέτοια σχέση με τους γονείς σου. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτή η... φιλική στάση είναι ίδιον της εποχής μας, σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο Patrice Huerre. Εξυπηρετεί περισσότερο τις δικές σου ανάγκες παρά του παιδιού σου. Είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που επιθυμούν να μένουν πάντα νέοι, μακριά από πολλές ευθύνες, της αδυναμίας των σημερινών γονέων να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ή να αποδεχθούν το ρόλο τους και εντέλει το υφιστάμενο χάσμα των γενεών.

Ένα... δίπλωμα καλού γονέα; Έχεις φιλικές σχέσεις με τα παιδιά σου και αυτό σου δίνει το... δικαίωμα να είσαι... φίλη στο Facebook; Είσαι σίγουρη ότι έτσι το παιδί σου δε θα θυμώσει και δε θα θεωρήσει ότι το κατασκοπεύεις; Δεν είναι μια μορφή... κατασκοπίας άλλωστε να έχεις την κόρη σου φίλη στο Facebook; Κάτι σαν να διαβάζεις το ημερολόγιό της; Πολλά παιδιά αρνούνται να... μπουν σε αυτό το... παιχνίδι... Και μεταξύ μας, καλά κάνουν!

Η ανάγκη να γίνεις... φίλος με το παιδί σου κρύβει και πολλές ανασφάλειες: να μαι καλή μαζί του, να έχουμε παρόμοιο στιλ ώστε να μη σταματήσει ποτέ να με αγαπάει, να μην υπάρξει σύγκρουση μεταξύ σας. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και πρέπει να γίνει γιατί έτσι είναι οι ρόλοι γονέα - παιδιού. Μη φοβάσαι να την αντιμετωπίσεις!

Οι ειδικοί προτείνουν: Να είσαι φιλικός και όχι φίλος!
Δεν μπορείς να είσαι φίλος με το παιδί σου. Αλλά ούτε και εχθρός! Ούτε απρόσιτος και πολύ αυστηρός. Να μοιράζεσαι στιγμές τρυφερότητας, αγάπης, χαράς, χιούμορ, χαλάρωσης αλλά και στιγμές αυστηρότητας και συμβουλών! Και φυσικά δεν μπορείς να μοιράζεσαι με το παιδί σου τα πιο ενδόμυχα μυστικά του. Αυτά είναι πράγματα που μοιράζεσαι μόνο με τις φίλες του. Άλλα θα πει σε σένα και άλλα στις φίλες του. Κι έτσι είναι το σωστό.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από psychologies.com

 

 

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ