Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Πλήρη εικόνα για τους λογαριασμούς καταθέσεων, δανείων και πιστωτικών καρτών όλων των φορολογούμενων θα έχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών όλων των φορολογούμενων, την δημιουργία του οποίου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε διασταυρώσεις των στοιχείων αυτών με τις φορολογικές δηλώσεις για να εντοπίζει τυχόν αδήλωτα εισοδήματα.

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων θα γίνεται με αυτοματοποιμένες διαδικασίες και με τη χρήση του ΑΦΜ του ελεγχόμενου. Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα προχωρούν σε κατάσχεση καταθέσεων σε περίπτωση που πελάτες τους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται μεταξύ άλλων στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία 2011/16/ΕΕ που παρέχει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη, ανταλλαγής στοιχείων για εισοδήματα, καταθέσεις, μερίσματα, τόκους και αγορές περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων. Έτσι οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα διευκολύνονται στον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεγχόμενων.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών προβλέπεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι θα λειτουργεί βάση ειδικού κανονισμού που θα ορίζει τις σχετικές διαδικασίες πρόσβασης στα στοιχεία των φορολογούμενων. Μάλιστα προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση του απορρήτου από δημοσίους υπαλλήλους θα οδηγεί στην ποινής της οριστικής παύσης ή απόλυσης.

Σε ότι αφορά τις κατασχέσεις καταθέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο προβλέπεται η υποχρέωση των τραπεζών να προσαρμόσουν τα συστήματά τους εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου προκειμένου να προχωρούν αυτόματα στη διαδικασία αυτή

Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στον γενικό γραμματέα εσόδων να καθορίζει με αποφάσεις του τον αριθμό των ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων η θητεία των οποίων θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεώνεται έως τρείς φορές στην ίδια οργανική θέση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα