Είμαι 30 χρονών και δεν έχω σταθερό κύκλο. Είναι φυσιολογικό;

11 Σεπτεμβρίου 2017
Η 30χρονη Σάντρα, αναγνώστρια του boro.gr, ρωτά

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω 17 μέρες καθυστέρηση, ενώ δεν είχα ελεύθερες επαφές. Έκανα δυο τέστ εγκυμοσύνης για να μου φύγει η ιδέα την 12 μέρα και την 15 μέρα καθυστέρησης και τα δυο αρνητικά. Τις 3-4 τελευταίες μέρες νιώθω πόνο στο στήθος και λίγο χαμηλά στην κοιλιά. Τελευταία περίοδος ήταν 6/7 με κύκλο 31 ημερών. Μεσολάβησαν διακοπές. Να περιμένω λίγο ή να πάω άμεσα στο γιατρό. Δεν έχω πολυκυστικές. Πρώτη φορά έχω τόση καθυστέρηση.

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ειδικά σε νέες κοπέλες να μην είναι τελείως σταθερός ο κύκλος τους ή να έχουν μία στο τόσο μία περίοδο που έρχεται λίγο αργότερα ή νωρίτερα, από ότι θα περίμεναν κανονικά. Πολύ καλά έκανες και τεστ κύησης, διότι η εγκυμοσύνη είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε αν υπάρχει σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και καθυστέρηση στην περίοδό τους. Από εκεί και πέρα, εφόσον επιμένουν οι ανωμαλίες στην περίοδο μίας γυναίκας χρειάζεται να γίνει ένας συστηματικός έλεγχος από τον γυναικολόγο. Ο έλεγχος αυτός πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού της γυναίκας, μία λεπτομερή κλινική εξέταση και εφόσον το συστήσει ο γυναικολόγος σας πιθανόν να χρειαστεί ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις κυρίως ορμονικές (π.χ. γυναικολογικών ορμονών και θυρεοειδούς). Επίσης κάποιες διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με διαταραχές του κύκλου, ενώ αυτά που σίγουρα επηρεάζουν είναι οι αυξομειώσεις βάρους και το άγχος που πολύ συχνά ταλαιπωρεί νέες κοπέλες της ηλικίας σου. Όλα αυτά βέβαια δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να επισκεφτείς έναν γυναικολόγο και να τα συζητήσετε αναλυτικά, ώστε να απαντηθούν όλες οι απορίες  


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαλάτα με superfood
Light & Υγιεινά
Σαλάτα με superfood