Είμαστε σε διάσταση και θέλει να βλέπει το παιδί, αλλά εκείνο δεν τον "θέλει". Τι να κάνω;

12 Σεπτεμβρίου 2017
Η αναγνώστρια του boro.gr, Ρία ρωτά

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Είμαι σε διάσταση με τον πρώην σύζυγό μου εδώ και δυο μήνες, διότι θέλησε να πάμε στην επαρχία, στον τόπο καταγωγής του για να ζήσουμε, θεωρητικά καλύτερα απ' ότι εδώ. Επειδή αρνήθηκα το διαζύγιό μας θα εκδοθεί από δική του παρότρυνση σε 8 μήνες. Έχουμε μια κόρη 3μιση χρόνων και όσο ήμασταν μαζί ο πατέρας της ήταν απών. Δούλευε συνεχώς και γενικότερα δεν υπήρχε καμία ουσιαστική επαφή με το παιδί. Συνεπώς τώρα που μένω στους δικούς μου η μικρή δεν θέλει όχι μόνο να τον δει, αλλά και να του μιλήσει. Έχουν βγει δυο φορές, αλλά μετά η κόρη μου δεν ήθελε να ξαναπάει μαζί του. Την άρνησή της την είχε από την αρχή, εφόσον ο πατέρας της δεν ασχολιόταν καθόλου.

Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι το εξής: Ο πατέρας της μου ζητάει να βγαίνουμε μαζί, ώστε το παιδί του να τον "θέλει". Εγώ το αρνούμαι, διότι δεν θέλησα να χωρίσω και προσπαθώ να μαζέψω τα κομμάτια μου, καθώς τώρα θυμάται τις ευθύνες που έχει ένας πατέρας; Να σημειωθεί ότι στο σπίτι δεν υπήρχαν ούτε φασαρίες αλλά ούτε τσακωμοί.

Τι θα πρέπει να κάνω για το παιδί μου;

Στο ερώτημά σας απαντά η Μαρία Κουκνή, Ψυχολόγος – Μa Παιδοψυχολόγος:

Κάθε οικογένεια και κάθε σπιτικό έχει τους δικούς του ρυθμούς και δυναμικά. Το γεγονός ότι η μικρή σας κόρη δεν έβλεπε το μπαμπά της τόσο συχνά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είναι κάτι που υπήρχε σαν κατάσταση και ήταν μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητάς σας, ασχέτως άμα ήταν αρεστό, κατανοητό ή σεβαστό από μέρους σας.

Η μικρή σας όμως είχε μάθει και είχε προσαρμοστεί να βρίσκεται με το μπαμπά της κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Με τη σημερινή κατάσταση του διαζυγίου, ακόμα και αυτή η μη ιδανική σχέση και επικοινωνία πατέρας – κόρη, έχει διαταραχθεί. Η μικρή σας όμως βρίσκεται σε μια ηλικία που δεν έχει καθόλου την ψυχική και πνευματική ωριμότητα να «κρίνει», να κατανοήσει και να επεξεργαστεί καλύτερα τους λόγους απομάκρυνσης του πατέρα της από το σπίτι. Αυτοί είναι κάτι που αφορούν εσάς αποκλειστικά ως πρώην ζευγάρι και γονείς.

Η μικρή σας όπως και να έχει, καλό θα είναι να έχει μια συστηματική επαφή με το μπαμπά της και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εσείς ως μαμά καλείστε να παραμερίστε τον προσωπικό σας θυμό με τον πατέρα της, να μαλακώστε την ένταση ανάμεσα στο παιδί και τον πατέρα και όσο μπορείτε να δημιουργείστε μια γέφυρα επικοινωνίας.

Αργότερα όσο μεγαλώνει η κόρη σας από μόνη της θα αποφασίσει «τι σχέση» θα έχει με το μπαμπά της.

Τώρα όμως καλό θα είναι να υπάρχει όσο γίνεται ένα πιο ουδέτερο έδαφος.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ