Τριχόπτωση: Ποιους αφορά και πώς αντιμετωπίζεται

19 Σεπτεμβρίου 2017

Κάθε φορά που λούζεις τα μαλλιά σου... βουλώνεις την μπανιέρα από τις τρίχες που χάνεις; Χτενίζεσαι και βγάζεις ολόκληρες τούφες από τα μαλλιά σου;

Μήπως ήρθε η ώρα να ανησυχήσεις;

Η τριχόπτωση είναι ένα φαινόμενο απολύτως φυσικό που παρατηρείται σε γυναίκες και άντρες. Ένας μέσος άνθρωπος χάνει περίπου 50-80 τρίχες την ημέρα, οι οποίες ανανεώνονται όπως και τα κύτταρα του οργανισμού μας. Νέες τρίχες αντικαθιστούν τις παλιές κι έχουν μέσο όρο ζωής 2-7 έτη. Τα μαλλιά μας βιώνουν περίπου 25 έως 30 τέτοιους κύκλους στη διάρκεια της ζωής μας.

Υπάρχουν επίσης περίοδοι που χάνουμε παραπάνω τρίχες για διάφορους λόγους: άγχος, ασθένεια, φθινόπωρο, κόπωση…

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές  οι τρίχες δεν αναπληρώνονται; Τότε τα μαλλιά μας αραιώνουν σε κάποια σημεία ενώ είναι πιθανό να οδηγηθούμε στην αλωπεκία.

Η τριχόπτωση αφορά μόνο τους άντρες; Όχι βέβαια! Υπάρχουν πολλές γυναίκες που χάνουν παραπάνω τρίχες απ' όσες θα πρεπε με αποτέλεσμα να επισκεφθούν το δερματολόγο τους. Αυτό που συστήνεται από τους ειδικούς είναι οι εξετάσεις αίματος, για να αναλυθούν τα επίπεδα σιδήρου. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα διατροφής αλλά και με λοσιόν που δρουν αποτελεσματικά κατά της τριχόπτωσης.

Είναι όμως γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους άντρες, που μπορεί να χάσουν μεγάλο μέρος από τα μαλλιά τους σε αρκετά νεαρή ηλικία και να οδηγηθούν έτσι στην αλωπεκία, στη γνωστή σε όλους… φαλάκρα. Πιο συγκεκριμένα, η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 18 ετών και πλήττει περίπου το 70% των ανδρών…

Αυτό εννοείται ότι τους δημιουργεί και ψυχολογικό πρόβλημα καθώς δεν μπορούν εύκολα να αποδεχτούν τη νέα τους εμφάνιση…  

Ποια τα κύρια αίτιά της;  Η κληρονομικότητα και το άγχος… Άλλες αιτίες είναι η λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως τα αντιπηκτικά ή η μη ισορροπημένη διατροφή. Μάλιστα η εμφάνισή της οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων στον οργανισμό.

Τι προτείνουν οι ειδικοί για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις; Ορμονικές εξετάσεις. Υπάρχουν πλέον θεραπείες που μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά κατά της τριχόπτωσης στους άντρες. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί προτείνουν λοσιόν με minoxidil (5%) και αγωγή από το στόμα με finasteride.

Τονίζουμε ότι αυτές οι αγωγές είναι χρονοβόρες και ο ασθενής πρέπει να τις ακολουθεί κατά γράμμα, αλλιώς θα συνεχίσει να χάνει τα μαλλιά του.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...