«Εξπρές» άνοιγμα λογαριασμών

Τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων θα δώσει το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη βουλή.

Συγκεκριμένα, θεσμοθετείται το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών το οποίο προσφέρεται σε φορείς του Δημοσίου που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο και παρέχει αυτοματοποιημένη πρόσβαση σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων.

Με βάση το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα οι εφορίες θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να προχωρούν σε κατασχέσεις για χρέη.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συνεργασία σε θέματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής δια της ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών και ιδίως του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος.

Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ.&Λ.Π.), το οποίο προσφέρεται σε φορείς του Δημοσίου που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε ορισμένα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων.

Επί της ουσίας εξασφαλίζεται η άμεση συνεργασία και η απευθείας διασύνδεση των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου με τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών, χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται στο ελάχιστο το σύνολο των νομοθετικών διατάξεων που ρυθμίζουν το τραπεζικό και το επαγγελματικό απόρρητο. Κομβικά σημεία στη διαδικασία αυτή διατηρούν από πλευράς των φορέων του Δημοσίου η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και από πλευράς των πιστωτικών ιδρυμάτων η διατραπεζική εταιρεία “Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – Τειρεσίας

Σχετικά άρθρα