Ζωγραφίζουμε με το παιδί όσα δεν μπορούμε να πούμε με λέξεις

14 Σεπτεμβρίου 2017

Είναι γνωστό ότι «μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις», τόση δύναμη έχει και τόσο εκφραστική μπορεί να είναι, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη ζωγραφιά ενός παιδιού. Πολλές φορές το παιδί μπορεί να μην μπορεί να μας περιγράψει με λέξεις πως αισθάνεται όταν πηγαίνει στο σχολείο ή στο γιατρό, όταν τσακώνεται με τους φίλους του ή τους γονείς του.

Η δυσκολία να μιλήσουμε για τα «αρνητικά» συναισθήματα δεν αφορά μόνο το παιδί αλλά κυρίως τους ενήλικες. Ψάχνουμε τον τρόπο, το μέσο, τις λέξεις για να φανούμε ψύχραιμοι, δυνατοί μπροστά σ’ αυτήν την εμπειρία. Πολύ συχνά δυσκολευόμαστε να αντέξουμε το θυμό ή την απογοήτευση, τον πόνο του παιδιού μας. Αποφεύγουμε λοιπόν να τα συζητήσουμε βάζοντας τα κάτω από το χαλί. Αυτά τα συναισθήματα όμως υπάρχουν, είναι εκεί, μας βαραίνουν και εμάς και το παιδί.

Ωστόσο τα συναισθήματά μας μπορούν εύκολα να βρουν διέξοδο έκφρασης μέσω της τέχνης. Δεν χρειαζόμαστε πολλά, απλά διάθεση να επικοινωνήσουμε και μαρκαδόρους. Μπορούμε λοιπόν να προτείνουμε στο παιδί μας να σχεδιάσουμε αυθόρμητα ότι νιώθουμε. Σίγουρα θα συμμετάσχει με ενθουσιασμό. Κατόπιν μπορούμε να συζητήσουμε τι ζωγραφίσαμε και να αναπτύξουμε περισσότερο τα συναισθήματα που μας γεννά η ζωγραφιά. Θα διαπιστώσουμε λοιπόν πως το παιδί κατάφερε να μοιραστεί συναισθήματα που δεν μας τα είχε πει μέχρι τώρα και το ίδιο κάναμε κι εμείς.

Μία άλλη επιλογή που έχουμε και που εντάσσεται επίσης στο κομμάτι της συναισθηματικής έκφρασης μέσω της τέχνης είναι να προτείνουμε στο παιδί να δημιουργήσουμε μαζί μια ιστορία. Να θέσουμε ως κεντρικό ήρωα το ίδιο και να του αναθέσουμε να μιλήσει για το παιδί της ιστορίας και το θέμα υγείας που αντιμετωπίζει. Εμείς θα κάνουμε το ίδιο για το χαρακτήρα του γονέα που θα ενέχει η ιστορία μας. Πάλι θα εκπλαγούμε με τις πληροφορίες που θα αντλήσουμε και τα συναισθήματα που θα βγουν στην επιφάνεια.

Η συναισθηματική έκφραση δεν συνοδεύεται πάντα με λέξεις, ιδίως όταν πρόκειται για ένα παιδί. Με τη ζωγραφική αποτυπώνονται πολύ εκφραστικά όσα βιώνει και δυσκολεύεται να μοιραστεί. Αλλά και για εμάς τους ενήλικες συνίσταται να απομακρυνόμαστε λίγο από την εκλογίκευση των συναισθημάτων που συνοδεύει συχνά τον προφορικό λόγο και να ερχόμαστε σε επαφή με τα καλλιτεχνικά μας ταλέντα παρέα με το παιδί.

Πουλημενέα Γεωργία

Κλινική ΨυχολόγοςΨυχολόγος Υγείας

ΜSc in Clinical Psychology and Mental Health

www.mentalcare.gr

6978798298/info@mentalcare.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ:

Τι... λένε οι παιδικές ζωγραφιές;

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ