Φτιάξτε lochira, το «φλατ» ψωμί της Ανατολής (βίντεο)!

17 Σεπτεμβρίου 2017

Σήμερα πηγαίνουμε... μαγειρικό ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν, όπου ανακαλύπτουμε έναν νόστιμο και διαφορετικό τύπο ψωμιού. Το Lochira είναι από τα πιο διάσημα είδη ψωμιού στο Ουζμπεκιστάν, ενώ στην όψη είναι επίπεδο και φλατ. Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε γεύσης Ανατολής;

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο

500 γραμμάρια γάλα ή νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)

2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

κρόκος αυγού

ηλιόσπορος, σουσάμι ή μαύρους σπόρους κύμινου

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσετε με την εκτέλεση της συνταγής, προθερμάνετε τον φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου!

Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη με το χέρι ή με τον ειδικό παρασκευαστή. Κοσκινίστε το αλεύρι και αναμίξετε το με το baking powder. Προσθέστε τα 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και συνεχίστε το ανακάτεμα, προσθέτοντας σταδιακά το γάλα ή νερό και το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίστε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πλάστε τη ζύμη με τα χέρια σας.

Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και κάντε τα σε σχήμα μπάλας. Περάστε τις μπάλες με λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινελάκι και αφήστε τις να ξεκουραστούν για 15 λεπτά, καλύπτοντας τες με μια πετσέτα.

Πάρτε τις μπάλες και με έναν πλάστη απλώστε τες σε πάχος 4mm. Χρησιμοποιήστε τα δάκτυλά σας για να κάνετε πιο έντονες τις άκρες και κάντε τρύπες με ένα πιρούνι (ή ένα ειδικό εργαλείο για σχέδια, αν έχετε).

Βουρτσίστε τη ζύμη με κρόκο αυγού και πασπαλίστε με σουσάμι, ηλιόσπορους ή μαύρους σπόρους κύμινου (θα τους βρείτε στα μαγαζιά μπαχαρικών).

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 λεπτά. Βγάλτε το ψωμί από τον φούρνο και αφήστε το σε δροσερό σημείο να κρυώσει.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 3 βαθμών στη Λέσβο
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 3 βαθμών στη Λέσβο