Ευέλικτο, άνετο και… ακούραστο

Του ΣΠΥΡΟΥ ΡΕΚΚΑ

Προτείνω ανεπιφύλακτα το πιο μικρό μοντέλο της Skoda ως το αυτοκίνητο που θα δεχθεί τις συνέπειες από την καθημερινή κίνηση στην πόλη. Το τρίπορτο μοντέλο, το οποίο είχα στη διάθεσή μου για πολλές ημέρες, αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ένας ακούραστος κουβαλητής επιβατών και αποσκευών, χωρίς να απαιτεί μεγάλη ποσότητα καυσίμων.

Η επιτυχημένη μελέτη διαμόρφωσης του αμαξώματος εξασφαλίζει ικανοποιητικούς εσωτερικούς χώρους. Είναι ένα από τα λίγα αυτοκίνητα μήκους 3,56 μ. που μεταφέρουν σχετικά άνετα τέσσερις ενήλικες. Τα 251 λίτρα αποθηκευτικού χώρου, όπως διαπίστωσα, φιλοξενούν τα βασικά εβδομαδιαία αγαθά από το σούπερ μάρκετ. Αν θυσιαστούν οι πίσω θέσεις, η χωρητικότητα αυξάνεται στα 951 λίτρα.

Θέλω όμως να σταθώ στην αίσθηση που μου έδωσε στον δρόμο το λιλιπούτειο αυτοκίνητο. Οι Γερμανοί μηχανικοί κατάφεραν να προσδώσουν στο ευέλικτο mini τα περισσότερα στοιχεία οδικής συμπεριφοράς που υπάρχουν στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία των supermini. Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο που φτιάχτηκε για να περάσει σχεδόν όλη τη ζωή του στους δρόμους της πόλης πατάει καλά στην άσφαλτο και αντιμετωπίζει ικανοποιητικά την πρόκληση των πλευρικών ρευμάτων αέρος.

Στιβαρό τιμόνι

Η λειτουργία του συστήματος διεύθυνσης και των αναρτήσεων πλησιάζουν το ανώτερο όριο της κατηγορίας. Ειδικότερα, το τιμόνι προσφέρει ακριβή πληροφόρηση και διαθέτει την κατάλληλη ποσότητα υποβοήθησης. Δεν σε κουράζει στην πόλη και είναι στιβαρό στον αυτοκινητόδρομο.

Οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων είναι ακόμη μία επιτυχημένη ενέργεια των μηχανικών. Δεν κοπανάνε στα σαμαράκια και αντέχουν την πίεση που τους ασκείται όταν ανεβαίνει η ταχύτητα. Ο τρικύλινδρος κινητήρας 1.000 κ.εκ. στην ισχυρότερη έκδοση των 75 ίππων -υπάρχει και με 60 ίππους- δίνει τη δυνατότητα στο μικρό αυτοκίνητο να κινηθεί με ασφάλεια και ικανοποιητικές ταχύτητες ακόμη και όταν βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο. Το επίπεδο θορύβου από τη λειτουργία του κινητήρα είναι σχετικά χαμηλό.

Η κατανάλωση έφτασε τα 5 λιτρα/100 χλμ., εργοστασιακή 4,7 λίτρα/100 χλμ. Η τιμή της βασικής έκδοσης είναι 9.043 ευρώ, τέλη κυκλοφορίας 97 ευρώ. Ασφάλεια πέντε αστέρων.

Σχετικά άρθρα