Ομελέτα στο ταψί με βλίτα, ψητές ντομάτες και μανούρι

24 Σεπτεμβρίου 2017

Με μια χούφτα βλίτα, 2 - 3 ντομάτες και λίγο τυρί φτιάχνουμε μια ομελέτα απ’ τις λίγες.

Υλικά

  • 300 γρ. βλίτα, καθαρισμένα (καθαρό βάρος)

  • 2 - 3 μέτριες ντομάτες ώριμες, αλλά σφικτές

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

  • 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη ή 1/2 κουτ. γλυκού απλή ζάχαρη (προαιρετικά)

  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα

  • 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος ή μαντζουράνα, τριμμένα

  • 250 γρ. μανούρι, κομματιασμένο (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φέτα)

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζεματίζουμε τα βλίτα για 2 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια -ώστε να κρυώσουν και να μη χάσουν το έντονο χρώμα τους- και μετά από 5 λεπτά τα στραγγίζουμε. Τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα χοντροκόβουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° - 200° C.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τους ομφαλούς και κόβουμε κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες. Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα, τη λαδώνουμε ελαφρώς και βάζουμε μέσα τις ντομάτες, τη μία δίπλα στην άλλη, με τρόπο ώστε η κάθε φέτα να μισοκαλύπτει την προηγούμενη. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και με αλατοπίπερο και τις ψήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, ώσπου να ζαρώσουν οι ντομάτες και να καραμελώσει η ζάχαρη. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα.

Βγάζουμε το ταψί με τις ντομάτες από το φούρνο όπως είναι με το λαδόχαρτο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C. Απλώνουμε πάνω στις ντομάτες τα βλίτα και πασπαλίζουμε με το μυρωδικό. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και σκορπίζουμε το μανούρι. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 - 25 λεπτά ή έως ότου σφίξουν τα αυγά.

Συμβουλές

  • Αυτό το φαγητό είναι ιδανικό εάν μας έχουν περισσέψει βραστά χόρτα από άλλο γεύμα. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια τηγανιά πατάτες και φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

  • Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τα βλίτα με αλμυρίκια ή σπανάκι (στην εποχή του), στην ίδια ποσότητα. Αντί για μανούρι, μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα φέτας ή 150 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας ή 100 γρ. κατίκι (το οποίο θα μοιράσουμε με κουταλιές πάνω στην ομελέτα).

  • Εκτός από τα ξερά μυρωδικά που περιέχει η συνταγή, μπορούμε να συμπληρώσουμε και όποιο φρέσκο διαθέτουμε, π.χ. 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο ή μαϊντανό.

Πηγή: gastronomos.gr/Nένα Ισμυρνόγλου


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ