Φοβάμαι ότι η μητέρα μου δεν είναι καλά ψυχικά... Μιλάει συνεχώς για τον Θεό...

25 Σεπτεμβρίου 2017
Ο 21χρονος αναγνώστης του boro.gr, Πάνος ρωτά

Καλησπέρα,

είμαι 21 ετών, παιδί χωρισμένων γονέων και φοβάμαι πως η μητέρα μου δεν είναι καλά ψυχικά. Μένει με την ξαδέλφη της και την θεία της, η οποία είναι 90 ετών. Διαβάζει κάθε μέρα την Βίβλο και μιλάει σε όλους συνεχώς για τον Θεό (πχ. εύχομαι κάποτε να συναντήσεις τον θεό).

Θέλω ως ειδικός κάποιος να μου απαντήσει, χρειάζεται υποστήριξη;

Εγώ μένω Ελλάδα, ενώ εκείνη Βουλγαρία.

H απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η μητέρα σας φαίνεται να είναι κοινωνικά απομονωμένη και έχει βρει παρηγοριά στη θρησκεία. Το γεγονός ότι μιλά σε όλους για αυτό το θέμα προδίδει μια εμμονή, η οποία βέβαια μπορεί να είναι απόρροια έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων (δεν μπορεί να βρει θέμα συζήτησης, δεν ξέρει πως να ξεκινήσει μια συζήτηση κτλ). Η θρησκευτική ενασχόληση δεν αποτελεί πρόβλημα αρκεί να μην στερεί τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Φυσικά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ιδεοληψίες θρησκευτικού περιεχομένου μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κάποια διαταραχή (π.χ. Ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή).

Στην περίπτωση της μητέρας σας απουσιάζουν αρκετές πληροφορίες προκειμένου να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι της συμβαίνει. Ωστόσο η ψυχολογική υποστήριξη θα ήταν πολύ βοηθητική προκειμένου να επανακοινωνικοποιηθει και να βρει νέα ενδιαφέροντα πέρα των θρησκευτικών ενασχολησεων της.

Γεωργία Πουλημενέα

Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχολόγος υγείας

mentalcare.gr  


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...