Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ο «ύπουλος» εχθρός της υγείας σου

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Επιστημονικά, «η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδης νόσος άγνωστης αιτιολογίας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τέμπος, Ρευματολόγος

Η «σφραγίδα» της είναι η επίμονη συμμετρική πολυαρθρίτιδα (υμενίτιδα), η οποία αρχικά αφορά συνήθως περιφερικές αρθρώσεις (χέρια και πόδια, αλλά και οποιαδήποτε άρθρωση επενδυμένη με υμένα) και, αργότερα, στην πορεία της, περισσότερο κεντρικές αρθρώσεις».

Είναι η συχνότερη «ρευματοπάθεια». Ο επιπολασμός της στο γενικό πληθυσμό είναι 1%, δηλ. στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα που πάσχουν από ΡΑ.

Τι προβλήματα δημιουργεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Αυτή καθαυτή η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν είναι θανατηφόρα πάθηση, αλλά οι επιπλοκές της μπορούν να συντομεύσουν την διάρκεια της επιβίωσης. Πολλοί ασθενείς με ΡΑ αποκτούν μόνιμη αναπηρία και δεν μπορούν να εργασθούν ή χάνουν την δουλειά τους .

Το 1/3 των ασθενών με ΡΑ διακόπτει την εργασία του μέσα σε 5 χρόνια από της έναρξης της νόσου. Η ΡΑ και γενικά τα ρευματικά νοσήματα είναι ένα από τα συχνότερα αίτια πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Επειδή δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, συχνά η ΡΑ δεν θεραπεύεται σωστά, όπως π.χ. στην περίπτωση έλλειψης οργανωμένων φυσιοθεραπευτικών κέντρων.

Οι άρρωστοι με ΡΑ είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τακτικά τους ειδικούς επαγγελματίες υγείας και αυτό σημαίνει απώλεια εργασίμων ωρών και ταλαιπωρία εάν δυσκολεύονται ή αδυνατούν να μετακινηθούν, αιματηρές διαγνωστικές εξετάσεις, κ.ά

Συχνά επίσης χρειάζεται να υποβληθούν σε βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι οι ολικές αρθροπλαστικές.

Παράλληλα, τα αντιρρευματικά φάρμακα δεν είναι «αθώα». Συχνά μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές, μερικές φορές θανατηφόρες. Ακόμα, το κόστος τους είναι συχνά τεράστιο και επιβαρύνει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πώς επηρεάζεται ο ρευματοπαθής;

Η λίστα αναμονής για να εξετασθεί ένας ρευματοπαθής σε δημόσια δομή είναι πολύ μακριά, φθάνοντας ακόμα και τους 6 μήνες. Αυτό προσθέτει περισσότερο άγχος, ταλαιπωρία και βάσανα στον άρρωστο με ΡΑ και τον εξωθεί προς την ιδιωτική ιατρική.

Επειδή ο ρευματοπαθής δεν καταφεύγει από την αρχή της νόσου του στον ειδικό, δηλ. τον Ρευματολόγο, περιπλανάται από γιατρό σε γιατρό διαφόρων ειδικοτήτων μέχρι να βρει μια λύση για το πρόβλημά του και πολλές φορές περνάει «δια πυρός και σιδήρου» και δέχεται άσκοπες παρακλινικές εξετάσεις, ακόμα και χειρουργικές διαγνωστικές ή θεραπευτικές επεμβάσεις.

Εν κατακλείδι, η ΡΑ είναι ένα σοβαρό χρόνιο νόσημα που μπορεί να γίνει σοβαρότερο εάν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αγωγή. Ακόμα, οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο που την έχει αποκτήσει συχνά είναι σημαντικές, επηρεάζοντας την εργασία του, τις καθημερινές του δραστηριότητες, τον ψυχισμό του, τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους και γενικά το κοινωνικό του status.

Κωνσταντίνος Τέμπος

Ρευματολόγος

Καλογρέζης 19, Χαλάνδρι

2106830204

[email protected]

Σχετικά άρθρα